Otazky

Ještěrky jsou sousedé a pomocníci. Fotografie — Botanichka

Své první informace o ještěrkách jsem získal z pohádek P.P. Bazhova „Paní měděné hory“ a „Dvě ještěrky“. Pamatuji si, že jsem moc chtěl vidět ještěrku smaragdovou i bez koruny. Ale v moskevské oblasti byly většinou hnědé ještěrky, malé, nijak zvlášť krásné, ale hbité, blýskavé – a bylo to pryč. Vztah ke smaragdově zeleným ještěrkám jsem si vytvořil až po přestěhování do Kubáně na úpatí Kavkazu. To znamená, že tu pobíhá nespočet hnědých a plazí se beznohí, kteří děsí obyvatelstvo svým „hadím“ vzhledem, ale hlavní je, že jsou tam i tytéž velké jasně zelené krásky. O ještěrkách bude článek, jací jsou, kde žijí, jaké výhody poskytují zahrádkářům. A o ocasech, samozřejmě, bez toho nemá smysl mluvit o ještěrkách.

Ruské ještěrky

Situace s ještěry v Rusku není tak dobrá jako například u žab. Z téměř 7 tisíc druhů ještěrek žijících na světě (těch, které byly nalezeny a popsány) u nás žije jen asi 30 druhů a většina z nich preferuje jižní oblasti.

Exotika jako obrovská varany komodské nebo malé, ale světlé a neobvyklé létající draci, to nemáme. Neexistují také žádné velmi užitečné hroty Molochov, jíst výhradně mravence, a růžový jazyk skins, preferující šneky před jakýmkoliv jídlem. A byly by užitečné. Mluvím o molochech se scinky, varany v našich zahradách bez zvláštní potřeby.

Ještěrky, které žijí na většině území země, lze spočítat na jedné ruce. Jedna ruka je víc než dost. Beznohá ještěrka, která vypadá jako had – křehké vřeteno, a s nohama – ještěrky živorodý и kopání.

Živorodá ještěrka se přitom vyskytuje nejen ve středním pásmu, ale v celém lesním pásmu Ruska, od západních hranic až po Tichý oceán (to znamená, že se vyskytuje i na Sachalinu). Setkal se v Jakutsku a za polárním kruhem v oblasti Magadan je od samotného Magadanu vzdálený 100 kilometrů. Mrazuvzdorná ještěrka. Trochu (na ruské poměry) za ním rychle zaostává: od západních hranic až po Jakutsko. Vřeteno se přesunulo na východ do Ťumeňe.

V zemi jsou také mrazuvzdorné: Mongolská slintavka a kulhavka, žijící v Transbaikálii a žijící na jihu Tuvy nemocná slintavka a kulhavka. Nejedná se o překlep, ale o název rodu – Slintavka a kulhavka. Je jich málo.

Na jihu Primorye žijí longtails s dlouhými ocasy – dvakrát delší než tělo. Žije v Kunashir Skink z Dálného východu s jasně modrým (v mládí) ocasem.

Všichni ostatní ruští ještěři preferují Kavkaz, Ciscaucasia, jižní Volha a Krym. To jsou hadí ještěři žluťáska, ještěrky z rodin agamidae, skinky, skutečné и gekoni. V rodinách jich existuje mnoho různých typů.

Ukáže se, že o roli paní z Měděné hory mohou soupeřit jen dvě ještěrky: živorodé a rychlé. A dokonce jeden, rychlý, protože živorodí ještěři nemají čistě zelenou barvu. Mimochodem, nejjasnější zelenou barvu získávají samci obvykle v období rozmnožování a na podzim.

Ještěrky mají svůj svátek – Ještěří den – 14. srpna. Každý může vzpomínat a slavit.

Přečtěte si více
Kalkulačka hmotnosti plechu – online kalkulačka: výpočet a převod libovolné složitosti

Od biotopu ještěrka živorodá (Vivipara Zootoca) pokrývá většinu země, takže stojí za to začít.

Nejruský ještěr

Délka ještěrky živorodé s ocasem obvykle nepřesahuje 20 cm, častěji kolem 15 cm Dospělí ještěři jsou zbarveni hnědě, hnědě se žlutavě nebo zelenohnědě se skvrnami a pruhy. Samice se od samců liší povahou vzoru, větší „kulatostí“ a světlejším, neposkvrněným břichem. Někdy se vyskytují zcela černí jedinci.

K bydlení preferují ne les samotný, ale staré paseky, vypálené plochy, okraje, paseky, paseky – tam, kde je více slunce. Ještěrky přesto patří k chladnokrevným zvířatům (nyní akceptovaný název je poikilotermní). Docela ochotně se usazují v blízkosti lidských obydlí: lidé se vždy obklopují různými odpadky a poskytují útočiště malým tvorům. A v chladném počasí je v blízkosti lidských obydlí tepleji.

Ještěrky mají zimoviště v závislosti na klimatu: tam, kde teploty v zimě nejsou příliš nízké a kde je hodně sněhu – v lesní půdě, pod hromadami větví, kde je chladno – v zemi, v dutinách a norách jiných lidí . Hloubka závisí na teplotě ve vrstvách půdy. Vybírejte suchá místa. V závislosti na regionu také přezimují: na severu koncem srpna a na jihu v říjnu.

Na jaře plazi vylézají ze svých úkrytů na slunce, jakmile se na místech, kde přezimovali, objeví rozmrzlé skvrny. Zahřívání. Živí se drobnými živočichy, kteří vylézají na povrch. V nabídce ještěrky živorodé jsou hmyz a jeho larvy, pavouci, stonožky a plži. Obecně platí, že jakákoli maličkost vyjde a pobíhá, plazí se nebo létá – všechno jde do potravy pro ještěrku.

Po osvěžení a zahřátí, jak je u živých tvorů na jaře zvykem, se začnou pářit. Březost u samic trvá 70-90 dní, přesto u chladnokrevných zvířat jsou metabolické procesy značně závislé na teplotě prostředí. Ještěrky se rodí ve skupinách po 10 u dospělých samic a o polovinu méně u mláďat. Malý, 3 centimetry dlouhý, tmavý.

Přísně vzato, ještěrka není skutečně živorodá: ještěrky se rodí v tenkých vaječných skořápkách, ze kterých vycházejí během první půl hodiny. V prvních dnech se mláďata schovávají v trhlinách v půdě a nekrmí se. Máma a ještě více táta se o ně zpravidla nestarají. Miminka musí před zimou vyrůst a vykrmit. Budou růst a dospívat až do puberty po dobu dvou let. Ti, kteří přežijí, je samozřejmě procento těch, kteří dosáhnou dospělosti, obvykle nízké.

Hbitý plaz má mnoho nepřátel: dravé ptáky, hady a malé dravé savce. Žáby a ještěrky jiných druhů jedí mláďata – stačí mít čas uhnout. Ryby ve vodě nemají odpor k tomu, aby je svačily. Protože ještěrka živorodá má zvláštnost – dobře plave, potápí se, může běhat po dně nádrže a zavrtat se do bahna. Živí se přitom vodními drobnostmi.

Uchazeč o roli paní z Měděné hory

Rychlá ještěrka (Lacerta agilis) – větší než živorodý, může dosáhnout až 35 cm (s ocasem). Barva se velmi liší: samci mohou být žlutohnědí, světle zelená, nazelenalá a jasně zelená. Samičky, jak je v přírodě zvykem, jsou mnohem skromnější, jsou žlutohnědé, hnědošedé, hnědé a vzácně zelené. Mláďata jsou více pruhovaná, dospělci mají skvrny.

Přečtěte si více
Jak připravit kurník na zimu

Navzdory svému jménu je rychlý ještěr v rychlosti nižší než ještěr živorodý. Což není vzhledem k rozměrům překvapivé. Dokáže ale náhle změnit směr pohybu, chytat mouchy ve skoku a lézt po stromech.

Tato ještěrka vzhledem ke stejně zvětšeným rozměrům vyžaduje více tepla a jako stanoviště si vybírá silniční náspy, okraje řídkých suchých lesů, svahy roklí a strží obecně, kde je sušší a teplejší. Plazi získávají teplo jak ze slunce, tak ze zahřátých kamenů, písku a země. Asi hodně lidí vidělo ráno přisedlé ještěrky vyhřívat se na slunci. Jakmile se zahřejí, okamžitě začnou hledat potravu.

Ještěrky mají barevné vidění, dobrý sluch a čich a jsou dobrými lovci. Živí se převážně hmyzem a jeho larvami. Nepohrdnou ani pavouky, vši a plži. Dokážou pohltit jak menšího ještěra, tak mláďata vlastního druhu – očividně necítí žádné výčitky svědomí.

Díky zcela maskovanému zbarvení, ale poměrně velké velikosti, jsou hbití ještěři nuceni být velmi opatrní – predátoři nespí. Mají spoustu nepřátel: denní dravce, krkavce, ťuhýky, hady, ježky, krtci, křečky, kočky, špičáky, piškvorky. Snaží se proto od úkrytů příliš nevzdalovat.

Skrývají se v hromadách větví, hromadách kamení a dírách po hlodavcích. Dokážou si vyhrabat i vlastní nory.

Na rozdíl od ještěrky živorodé, ještěrka písečná klade vajíčka, která vyžadují inkubaci. Proto je těhotenství kratší – asi měsíc.

Postoj k potomstvu je však také zcela bezohledný: matka obvykle klade vajíčka do díry blíže k povrchu půdy nebo do hromad zeminy, kterou vyvrhují krtci, krtonožci, hraboši (uvolní a dobře se zahřejí). nevracet se k nim. Vajíčka se vyvíjejí ještě asi měsíc a půl, pokud je nikdo nejí a jsou-li příznivé podmínky. Potom se malí ještěři prokousávají skořápkou a vynořují se na světlo a začínají samostatný život.

Pro zahrádkáře jsou ještěrky neocenitelnými pomocníky: celý den pobíhají kolem místa a chytají hmyz létající, lezoucí, visící na listech, stoncích a kmenech i schovaný v podestýlce. Špatné je jen to, že těch dobrých se jí stejně jako těch špatných. S tím se nedá nic dělat: les se kácí a třísky létají.

Naši ještěři a jejich ocasy

V naší oblasti žijí převážně ještěrka luční, relativně malý, diskrétní a zdá se, střední ještěrka, jasně zelená s modrými odstíny na jaře, v období rozmnožování. Středně velcí ještěři obsadili pahorek blíže lesa a u domu se potulují ještěrky luční. Někdy je kotě zažene do domu.

Naše ještěrky mají těžký život. Mladý pes a mladá kočka si pravidelně okusují ocasy a vydávají se za lovce. Průměrný ještěr spadl psovi do tlapek pouze jednou – viděl jsem, jak ho pes popadl a zvracel. Statečný ještěr syčel na obrovského psa a zaujal výhružné pózy. Neriskoval jsem to zvedat – zuby vypadaly působivě, držel jsem psa, dokud ještěrka nezmizela. K žádnému většímu poškození zřejmě nedošlo: ocas byl na svém místě a rychle zmizel. Často se ale potkávají i poranění luční ještěři. Jak bezocasé, tak s dorůstajícími ocasy.

Přečtěte si více
Banánové slupky nevyhazuji. Vyrábím hnojivo pro rajčata, papriky a další plodiny

Přes den je ještěrka, která je teplá a mrštná, dost těžko uchopit za ocas. Ale ráno, když jsou plazi neaktivní a chodí na slunná místa, jsou velmi zranitelní, a tehdy je naše zvířata chytají za ocasy.

Ve vědě se proces, kdy ještěrka odhodí svůj ocas, nazývá autotomie (někdy hláskovaná autotomie). Ocasní obratle ještěrek mají uprostřed obratlů speciální chrupavkové polštářky. A jsou obklopeny speciálními svaly. V případě nebezpečí se svaly prudce stáhnou a zlomí obratle podél jedné z těchto podložek. To znamená, že ještěrka sama odhodí ocas. Ocas, který získal nezávislost, se ještě nějakou dobu cuká, čímž odvádí pozornost predátora k sobě. Během této doby se ještěrka stihne schovat na odlehlém místě.

Následně ocasy dorostou. Liší se třeba u našich ještěrek barvou, jsou tmavší než celková barva.

Měl jsem možnost pozorovat proces neúplného odhození ocasu. Pes zřejmě ještěrku chytil za ocas. Zachytil jsem okamžik, kdy ještěrka seděla uprostřed dlažby a její ocas měl jinou barvu, tmavší než ještěrka samotná. Zatímco jsem zavíral psa v domě a zachraňoval plaza, barva ocasu se změnila, aby odpovídala hlavní barvě. A teprve když vzala ještěrku do rukou (kvůli všem těm neštěstím byla usedlá, zřejmě v šoku), zjistila, že má částečně utržený ocas, ale ne úplně. Ještěrku schovala na odlehlé místo, psa pustila a vynadala.

Ukazuje se, že i takové případy se stávají a nejsou ani tak vzácné. Říká se tomu neúplná autotomie a regenerační procesy v těchto případech neprobíhají podle původního plánu. Ještěrka získá část tkáně z napůl roztrženého ocasu a z poškozeného místa vyroste ocas nový. Ukáže se, že je to ještěrka dvouocasá. Existují také tři ocasy; Pokud se někdo s takovým zázrakem setká, není to chyba Černobylu, jen se něco pokazilo během procesu autotomie.

Vše popsané v žádném případě neznamená, že musíte ještěrkám odtrhnout ocasy a uvidíte, co se stane. Velmi užiteční tvorové, kteří zahradníkům usnadňují kontrolu škůdců. Nezmínil jsem se o beznohých ještěrkách, protože si jednoznačně zaslouží samostatný příběh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button