Napady

Kaolinový jíl, jaké jsou výhody?

Pokud používáte bentonitový jíl pro péči o pleť, ale hledáte něco jemnějšího, pak může být kaolinový jíl dokonalou volbou. Věřte nebo ne, tento všestranný jíl lze použít jako jemný čisticí prostředek, jemný exfoliátor, přírodní léčbu akné a bělení zubů, stejně jako léčbu průjmu, vředů a některých toxických onemocnění. Je bohatý na minerály a detoxikační složky, ale je měkčí a méně vysušuje než mnoho jiných jílů.

Podívejme se, co je kaolinový jíl (kaolinit), kde se těží a jak jej můžete použít na pokožku, vlasy, zuby a další.

Co je kaolinový jíl?

Kaolinový jíl je speciální druh jílu tvořený kaolinitem, minerálem, který se vyskytuje po celé zemi. Někdy se mu také říká bílý jíl nebo čínský jíl. Kaolinit byl pojmenován po kopci Kao-ling v Číně, kde se tato hlína těžila stovky let. Dnes se kaolinit těží na mnoha místech po celém světě, včetně Číny, Spojených států, Brazílie, Pákistánu, Bulharska a dalších zemí.

Nejhojněji se vyskytuje v půdách vzniklých zvětráváním hornin v horkém vlhkém podnebí, jako jsou tropické pralesy. Tato hlína je měkká, obvykle bílá nebo růžová a skládá se z drobných krystalů minerálů včetně oxidu křemičitého, křemene a živce. Tento jíl přirozeně obsahuje minerály měď, selen, mangan, hořčík a zinek. Obvykle se však nejí kvůli živinám, ale obvykle se užívá k léčbě gastrointestinálních problémů nebo se častěji aplikuje lokálně na kůži.

Kromě toho se kaolinit, kaolin a pektin používají v hrnčířství a keramice, dále při výrobě zubní pasty, kosmetiky, žárovek, porcelánu, porcelánu, některých papírů, gumy, barev a mnoha dalších průmyslových výrobků.

Existuje několik různých typů a barev kaolinových jílů, včetně:

  • Přestože je tato hlína obvykle bílá, může mít kaolinit také růžovo-oranžovo-červený odstín v důsledku oxidace železa a tvorby rzi. Červený kaolinový jíl ukazuje na vysokou hladinu oxidu železa v blízkosti místa, kde se jíl nachází. Tento typ je nejvhodnější pro lidi, kteří chtějí předcházet známkám stárnutí.
  • Zelený kaolinový jíl pochází z jílu obsahujícího rostlinnou hmotu. Má také vysoký obsah oxidu železa. Tento typ jílu nejvíce vysušuje a je nejlepší pro lidi s aknózní nebo mastnou pletí.

Jaké jsou výhody kaolinového jílu?

Zde jsou některé z potenciálních výhod používání této hlíny:

1. Měkký a při aplikaci nedráždí citlivou pokožku. Kaolinový jíl je vhodný pro téměř všechny typy pleti a je považován za jeden z nejměkčích dostupných jílů. Používá se v produktech, jako jsou masky a pleťové peelingy, které pomáhají čistit a odlupovat pokožku a zanechávají hladší, rovnoměrnější tón a texturu pleti. Protože je tento jíl jemný, je jemným čisticím prostředkem pro citlivou pokožku a má detoxikační vlastnosti.

Kaolin má pH podobnou lidské kůži. To znamená, že je obecně nedráždivý a je to dobrý produkt pro lidi s citlivou, jemnou nebo suchou pokožkou. Kromě toho lze kaolin aplikovat na vlasy a pokožku hlavy, aby pomohl vyčistit a snížit podráždění bez vysušení vlasů. Stejně tak se dá použít v ústech k čištění dásní a bělení zubů.

2. Může pomoci zmírnit akné a známky zánětu. Podle zprávy z roku 2010 se přírodní jíly používají k léčbě kožních infekcí již od starověku. Jíly mají přirozené antibakteriální vlastnosti a mohou zabíjet širokou škálu lidských patogenů, které způsobují kožní vyrážky a akné.

Přečtěte si více
Koroze mědi a jejích slitin: příčiny a řešení

Jak je kaolin užitečný na akné? Protože kaolin absorbuje přebytečný maz a nečistoty z pokožky, pomáhá uvolnit póry a předcházet černým tečkám a pupínkům. Někomu také připadá uklidňující a pomáhá snižovat zarudnutí a známky zánětu. Můžete jej dokonce použít k peelingu aknózní pleti bez následků podráždění. Pokud použijete kaolinový jíl na peeling zhruba dvakrát týdně, vaše pokožka bude jemnější, hladší, jasnější a méně mastná.

3. Může pomoci snížit známky stárnutí. Těm, kteří chtějí předcházet známkám stárnutí, jako jsou linky a vrásky, může kaolinový jíl pomoci tónovat a napínat pokožku.

Existují určité důkazy, že může pomoci zlepšit elasticitu a pevnost pokožky díky své schopnosti odstraňovat odumřelé buňky a šupinatou, suchou pokožku. Železo, které se nachází v kaolinovém jílu, zejména v červených typech, pomáhá změkčit pokožku a bojovat proti poškození. Může také zlepšit celkový tón a hladkost pokožky snížením tmavých skvrn, zarudnutí a známek podráždění způsobených vyrážkami, bodnutím hmyzem a jedovatým břečťanem.

4. Potenciálně pomáhá při léčbě gastrointestinálních onemocnění jako je průjem a žaludeční vředy. Kaolin a pektin je tekutý přípravek kaolinitu a pektinové vlákniny, který lze použít k léčbě průjmu a vnitřních nebo žaludečních vředů v trávicím traktu. Předpokládá se, že funguje tak, že přitahuje a zachycuje bakterie a choroboplodné zárodky, které mohou způsobit průjem.

Nejběžnějšími komerčně vyráběnými kaolinitovými léky pro léčbu průjmu jsou „attapulgit“ a „bismutsubsalicylát“ (účinná látka Pepto-Bismolu). Dalším tradičním použitím této hlíny je zklidnění žaludku. V některých částech světa lidé historicky používali kaolinit vnitřně k potlačení chuti k jídlu a detoxikaci.

5. Napomáhá srážení krve. Některé druhy kaolinu se používají k urychlení srážení krve a zastavení nebezpečného krvácení. Například Naval Medical Research Institute ve Spojených státech používá k léčbě zraněných vojáků hlinitokřemičitanové infuze kaolinitu v určitých typech gázových materiálů.

Jak používat kaolinový jíl?

Zakoupením suchého nebo práškového kaolinového jílu si můžete doma vyrobit vlastní přírodní přípravky na čištění pleti, masky a pleťové peelingy. Můžete také použít komerční produkty vyrobené z kaolinitu, nebo můžete kaolin přidat do svých oblíbených čisticích prostředků.

Chcete-li si vyrobit vlastní produkty péče o pleť s použitím kaolinu, smíchejte hladký jíl s trochou vody, abyste vytvořili pastu, se kterou se lépe pracuje. Uvnitř pasty jsou drobné krystalky, které pomáhají exfoliovat, čistit a osvěžovat pokožku spojením s olejem, nečistotami a odumřelými buňkami, které jsou následně odstraněny. Množství vody, které je třeba přidat, závisí na velikosti částic kaolinitu a konkrétních chemikáliích, které mohou být v kaolinu přítomny. Přečtěte si pozorně pokyny, abyste určili nejlepší poměr. Začněte s malým množstvím vody a podle potřeby zvyšujte. Je třeba připravit řídkou pastovitou konzistenci, která je dostatečně hustá, aby se dala rozetřít na kůži.

  • Použití na obličej – Naneste kaolin na vlhkou pokožku a jemně vmasírujte. Nechte 5-10 minut vstřebat do pokožky a poté opláchněte teplou vodou.
  • Ve vaně – Přidejte libru kaolinového jílu a libru epsomské soli do teplé koupele, abyste ošetřili svou pokožku a zároveň se uvolnili. Můžete také přidat esenciální oleje, jako je levandulový olej pro další zlepšení relaxace a zdraví pokožky.
  • Na vlasech – připravte si kaolinovou pastu a poté ji naneste na pokožku hlavy a kořínky. Nechte ho tam asi pět minut, poté dobře opláchněte šamponem a kondicionérem.
  • Pro zdraví zubů – Přidejte malé množství kaolinového jílu do své zubní pasty, abyste si vyčistili dásně a vybělili zuby odstraněním plaku. Ujistěte se, že jste hlínu nepolykali, a poté si důkladně vypláchněte ústa.
Přečtěte si více
Jak resetovat chybu na Grand Cherokee - Pouze ten, kdo nic nedělá, nedělá chyby!

Užívání kaolinu perorálně: Pektin a kaolin se užívají perorálně jako tekutá suspenze, často jako pomoc při průjmech u dospělých (ale ne u dětí). Může se užívat s jídlem nebo bez jídla. Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívat jej do jednoho až dvou dnů od začátku průjmu. U dospělých je obvyklá dávka čtyři až osm lžic (60 až 120 mililitrů) užívaných po každé uvolněné stolici. Nejlépe funguje, když s ním budete pít hodně tekutin a pár dní dodržovat nedráždivou a šetrnou dietu.

Jaký je rozdíl mezi kaolinovým jílem a bentonitovým jílem?

Jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi těmito dvěma jíly, které se používají k výrobě pleťových masek a další kosmetiky, je jejich hladina pH. Bentonit má vyšší pH než kaolin, což znamená, že je jemnější a méně dráždivý.

Bentonit také absorbuje více vody než kaolinit, což znamená, že může více vysušovat. Díky tomu je kaolin lepší volbou pro lidi s citlivou, suchou nebo poškozenou pokožkou, zatímco bentonit může být lepší volbou pro velmi mastnou pleť.

Rizika a vedlejší účinky

Kaolinový jíl je obecně netoxický a bezpečný pro většinu lidí, když se používá lokálně v malých množstvích. Kontakt s kaolinovým práškem může být potenciálně nebezpečný a neměl by být aplikován na otevřené rány. Také byste se měli vyhnout jeho používání, pokud jste někdy měli alergickou reakci na jiné obličejové jíly.

Pokud užíváte kaolin a pektin perorálně, poraďte se nejprve se svým lékařem. Nahlaste jakékoli nežádoucí účinky, včetně zácpy, horečky, únavy, nedostatku chuti k jídlu nebo neschopnosti vyprázdnit se. Buďte opatrní při kombinaci přípravků obsahujících kaolin, pektin, s jinými léky, včetně antibiotik a projímadel.

Některé formy kaolinitu mohou být při vdechování velkého množství nebezpečné. Ve Spojených státech Úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA) stanovil zákonný limit pro bezpečnou pracovní expozici kaolinu na celkovou expozici 15 mg/m3 a respirační expozici 5 mg/m3 během osmihodinového pracovního dne. Jiné orgány navrhují, aby byl bezpečný limit ještě nižší, a to 10 mg/m3 celkové expozice za den.

Závěr

Kaolinový jíl je jemný bílý jíl obsahující minerály včetně kaolinitu, který má čistící a zklidňující účinky na pokožku. Může být také aplikován na zuby a vlasy a užíván perorálně k léčbě průjmu. Odkud se získává kaolinový jíl? Je to jíl, který lze nalézt v půdách po celém světě, včetně Číny, Spojených států, Brazílie a mnoha dalších zemí. Tento jíl má mnoho podobností s bentonitovým jílem, ale méně dráždí a vysušuje, takže je lepší pro jemnou pokožku. Může kaolin škodit pokožce? Kaolin je obecně bezpečný pro pokožku a vhodný pro většinu typů pleti, ale nejlepší je začít s malým množstvím. Neužívejte kaolin vnitřněbez předchozí konzultace se svým lékařem a vyhněte se jeho použití, pokud jste alergičtí na křemičité produkty nebo jiné jíly.

Co je kaolinový jíl? Výhody. Jak používat. Kaolinový jíl vs. bentonitový jíl. Rizika a vedlejší účinky.

Pokud jste experimentovali s bentonitovým jílem jako součást své přirozené kosmetické rutiny, ale hledáte jemnější variantu, kaolinový jíl je ideální.

Přečtěte si více
Jak nainstalovat sendvičový komín: průvodce krok za krokem.

K čemu se používá kaolinový jíl? Tato všestranná látka se používá jako jemný čisticí prostředek, jemný exfoliant, přírodní prostředek proti akné a bělidlo zubů. Také k léčbě průjmu, vředů a vystavení toxickým látkám.

Kaolin je plný minerálů a detoxikačních složek. Měkčí a méně vysychající než jiné minerální horniny.

Podívejme se, co je kaolinový jíl/kaolinit, kde se vyskytuje, jak ho užívat vnitřně a používat v kosmetice na obličej

Co je

Kaolinový jíl se skládá především z kaolinitu, minerálu nacházejícího se po celé zemi. Někdy se mu říká bílý nebo čínský.

Čím je kaolinit užitečný?

Kaolin je pojmenován po stejnojmenném kopci v Číně, kde se těžil stovky let. Dnes se kaolinit těží na různých místech po celém světě, včetně částí Číny, Spojených států, Brazílie, Pákistánu, Bulharska a jinde.

Tvoří se v půdách, které vznikly v důsledku zvětrávání hornin v horkém vlhkém podnebí, jako jsou tropické lesy.

Měkká konzistence, obvykle bílé nebo růžové barvy Složení obsahuje drobné krystalky minerálů oxid křemičitý, křemen, živec. Přirozeně obsahuje měď, selen, mangan, hořčík, zinek.

Obvykle se neužívá vnitřně pro nutriční účely, ale spíše k úlevě od gastrointestinálních problémů nebo častěji se aplikuje lokálně na kůži.

Kaolinit a kaolinový pektin jsou oblíbené v hrnčířství a keramice, při výrobě zubních past, kosmetiky, žárovek, porcelánu, porcelánu, některých druhů papíru, gumy, barev a dalšího průmyslového zboží.

K dispozici je několik různých typů a barev kaolinových jílů.

Minerál má běžně bílou barvu, ale lze ho najít i v růžovo-oranžovo-červených odstínech v důsledku oxidace železa a tvorby rzi. Červený kaolinový jíl ukazuje na vysokou hladinu oxidu železa v blízkosti jeho umístění. Tento typ je vhodný spíše pro lidi, kteří chtějí předcházet známkám stárnutí.

Zelený kaolinový jíl se získává z horniny obsahující rostlinnou hmotu. Má vysoký obsah oxidu železa. Hodně vysušuje a hodí se lépe pro pleť se sklonem k akné a nadměrné tvorbě kožního mazu. Více o zelené hlíně

Pro zvětšení klikněte na obrázky!

Výhody

Jak kaolin působí na pokožku? Je to dobré pro zdraví střev?

Pojďme si popsat potenciální výhody kaolinového jílu.

Nedráždí citlivou pokožku

Kaolin je vhodný téměř pro každý typ pleti a je považován za jeden z nejšetrnějších dostupných. Působí jemně, nedráždivě při přecitlivělosti. Nachází se v kosmetických produktech: maskách, peelingech na obličej, které pomáhají čistit a odlupovat a zanechávají za sebou hladký povrch, rovnoměrný tón a texturu.

Protože je jemný, slouží jako vhodný jemný čisticí a detoxikační prostředek pro citlivou pleť.

Kaolin má atraktivní pH blízkou lidské pokožce. To znamená, že nezpůsobuje podráždění a má příznivý účinek na citlivou, jemnou nebo suchou pokožku.

Na vlasy a pokožku hlavy se doporučuje aplikovat kaolinový jíl. Vyčistí a zmírní podráždění bez vysušení vlasů. Blahodárně působí vyplachování úst, čištění dásní a bělení zubů.

Bojuje proti akné a zánětům

Podle zprávy z roku 2010 se přírodní jíly používají k pomoci při kožních infekcích od nejstarší zaznamenané historie. Prvky mají přirozené antibakteriální vlastnosti. Schopný zabíjet širokou škálu lidských patogenů, které způsobují kožní vyrážky a akné.

Jak je kaolin užitečný na akné? Tím, že absorbuje přebytečnou mastnotu a nečistoty z povrchu pokožky, pomáhá čistit póry a předcházet černým tečkám a pupínkům. Zklidňuje a redukuje zarudnutí a známky zánětu.

Přečtěte si více
Strašně krásné: 15 jedovatých rostlin, které lze nalézt v zemi | zdravé ()

Vykazuje pozitivní účinky při čištění aknózní epidermis bez zhoršení podráždění. Při použití asi dvakrát týdně pro peeling zanechá vaši pokožku jemnou a hladkou. Obličej bude osvěžený a mastnota se sníží.

Snižuje známky stárnutí

Kaolinový jíl je připraven předcházet známkám stárnutí jako jsou jemné linky, vrásky. Tónuje a zpevňuje kontury obličeje.

Existují důkazy, že zvyšuje elasticitu a pevnost pokožky díky své schopnosti odstraňovat odumřelé buňky a redukovat šupinatění a suchost. Železo, které se nachází v kaolinovém jílu, zejména v červených odrůdách, pomáhá změkčit a bojovat proti poškození.

Kaolinový jíl vyrovnává celkový tón pleti zesvětlením tmavých skvrn, zarudnutí a podráždění po kousnutí hmyzem, vyrážkami, jedovatým břečťanem atd.

Potenciální pomoc při léčbě gastrointestinálních onemocnění

Kaolinový pektin, tekutý přípravek z kaolinitu a pektinových vláken, se používá k léčbě průjmu, žaludečních vředů nebo střevních vředů.

Mezi nejběžnější komerční kaolinitové přípravky na průjem patří attapulgit a subsalicylát bismutitý (účinná látka Pepto-Bismolu). Mezi další značky prodávané ve Spojených státech patří Kaodene NN, Kaolinpec a Kapectolin.

Dalším tradičním použitím je zklidnění žaludku. V některých částech světa se kaolinový jíl historicky používal jako potravina k vnitřnímu užití k potlačení chuti k jídlu a podpoře detoxikace. Je široce používán pro hubnutí.

Napomáhá srážení krve

Některé druhy kaolinu se používají k podpoře srážení krve a zastavení nebezpečného krvácení. Existují zdravotnická zařízení, která přidávají hlinitokřemičitan na bázi kaolinitu do určitých typů gázových materiálů k léčbě ran.

Jak používat

Zakoupením suchého nebo práškového kaolinového jílu si můžete doma vyrobit přírodní čistící masky a pleťové peelingy. Existují hotové produkty vyrobené z kaolinitu, nebo prášek přidejte do svých oblíbených čistících kosmetických komplexů.

Vyrobte si vlastní produkty péče o pleť s použitím kaolinu.

  1. Smíchejte jílový prášek s trochou vody. Chcete získat pastu, se kterou se lépe pracuje. Struktura pasty obsahuje drobné krystalky, které dokážou odlupovat, čistit a osvěžovat vrchní vrstvu epidermis. Spojením s olejem, špínou a odumřelými buňkami se snadno odstraňují.
  2. Objem vody, kterou je třeba přidat, závisí na velikosti částic kaolinitu a na konkrétních přítomných chemikáliích. Přečtěte si prosím pozorně pokyny. Určete nejlepší poměr.
  3. Začněte s malým množstvím vody a podle potřeby zvyšujte. Měl by tvořit řídkou pastovitou konzistenci, dostatečně hustou, aby se dal snadno aplikovat.
  4. Naneste na vlhkou pokožku a jemně vmasírujte. Nechte 5-10 minut vsáknout. Opláchněte teplou vodou.
  • Do koupele – Přidejte 800-1000 g kaolinového jílu a epsomské soli do teplé koupele, abyste ošetřili pokožku a zároveň si odpočinuli. Pro další relaxaci a zdraví pokožky je užitečné přidat esenciální oleje (levanduli).
  • Na vlasy – naneste připravenou pastu z kaolinového jílu na pokožku hlavy a kořínky. Nechte na vlasech asi pět minut. Důkladně opláchněte a upravte.
  • Pro zdravé zuby přidejte do zubní pasty malé množství kaolinového jílu. Vyčistěte si dásně a vybělte zuby odstraněním plaku. Po zákroku si důkladně vypláchněte ústa. Výrobek nepolykejte.

Vnitřní použití

Pektinový kaolin se užívá perorálně ve formě tekuté suspenze. Připraveno pomoci kontrolovat průjem u dospělých. Používá se s jídlem nebo samostatně.

Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užít do jednoho až dvou dnů od vzniku poruchy „stolice“. Ne více než 24 hodiny.

Pro dospělé je obvyklá dávka čtyři až osm polévkových lžic (60 až 120 mililitrů), které se užívají po každé uvolněné stolici. Nejlépe funguje, když pijete hodně tekutin a držíte pár dní nedráždivou, lehkou dietu.

Přečtěte si více
Adenium v ​​bytě v zimě: péče doma, video

Jak se liší od bentonitového jílu?

Jaký je rozdíl mezi kaolinovým jílem a bentonitovým jílem?

Důležitý rozdíl, který je třeba vzít v úvahu při výrobě pleťových masek a jiné kosmetiky pro ošetření pleti, je: to je jejich hladina pH. Bentonit má vyšší pH než kaolin. To znamená, že působení prvního je jemnější a méně dráždivé.

Bentonit absorbuje více vody než kaolinit, což znamená, že více vysušuje. Tato skutečnost činí kaolin nejlepší volbou pro osoby s citlivou, suchou a poškozenou pokožkou. Bentonit je prospěšnější pro mastnou pleť.

Rizika a vedlejší účinky

Je kaolinový jíl bezpečný? Při místním použití v malých dávkách je obecně netoxický a bezpečný pro většinu lidí.

  • Kaolinový prášek může způsobit poškození, pokud se dostane do očí.
  • Nesmí se aplikovat na otevřené rány.
  • Vyhnout by se mu měl každý, kdo měl někdy alergickou reakci na podobné přípravky na obličej.
  • Před vnitřním užíváním se nejprve poraďte se svým lékařem. Nahlaste jakékoli nežádoucí účinky, včetně zácpy, horečky, únavy, ztráty chuti k jídlu nebo neschopnosti vyprázdnit se.
  • Buďte opatrní při používání jílu popsaného jako potravina v kombinaci s léky, včetně antibiotik a laxativ.
  • Některé formy kaolinu mohou při vdechování ve velkém množství způsobit nebezpečné účinky. Americký úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (OSHA) právně definoval maximální bezpečnou dávku obecné expozice kaolinu na pracovišti jako 15 mg na 1 m3. A respirační dopad je 5 mg/m3 za osm hodin práce.
  • Jiné orgány se domnívají, že bezpečný limit by měl být snížen na 10 mg/m3 za den.

Recenze

Na internetu jsou recenze, ale nám připadaly jako reklama (na zakázku), tak jsme je nezařadili.

Našli jsme několik relativně skutečných a informativních:

  • Dokonale čistí a vyživuje pokožku.
  • Už asi měsíc si čistím zuby bílým kaolinovým jílem, jednou denně (podruhé pastou). Smalt trochu zbělel, navíc po vyčištění byl příjemný pocit.
  • Líbil se mi výsledek po nanesení jílové směsi na obličej. Póry se zúžily, pokožka se stáhla a zjemnila. Po několika ošetřeních drobné akné zmizelo.
  • Brala jsem ho vnitřně, abych pročistila tělo od toxinů. Zároveň jsem zhubla. Dělal jsem zábaly.
  • Pomáhá při toxikóze během těhotenství. Obsahuje křemík, který je nezbytný pro orgány.

Z negativních recenzí:

  • Není moc příjemný na pití, chutná jako křída.
  • Pokud ho necháte působit příliš dlouho, hodně vysuší.

Závěr

Kaolinový jíl je měkký bílý jíl obsahující minerály včetně kaolinitu, který má čistící a zklidňující účinky. Aplikuje se na zuby, vlasy a užívá se jako složka potravy k léčbě průjmu.

Kde se nachází kaolinový jíl? Je rozšířen v půdách po celém světě, včetně Číny, USA, Brazílie a dalších zemí.

Má mnoho společných vlastností s bentonitovým jílem. Ten je méně dráždivý a vysušuje, takže je vhodnější pro jemnou pokožku.

Kaolin není škodlivý pro kosmetickou péči. Je nezávadný a vhodný pro většinu druhů, ale je lepší začít s malým množstvím. Neužívejte vnitřně bez předchozí konzultace s lékařem. Necvičte, pokud jste alergičtí na křemičité produkty nebo jiné jíly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button