Kdo jsou kapybary a proč se o nich tolik mluví? Fotografie — Botanichka
Jak se z největšího jihoamerického hlodavce stala internetová hvězda, symbol dobré povahy a „zdravé lhostejnosti“, anime postava a oblíbenec japonského lidu? O životě kapybar v přírodních podmínkách, výživě, rozmnožování a mnohém dalším budu mluvit v tomto článku.

O kapybaře
kapybara, nebo kapybara (Hydrochoerus hydrochoeris) je příbuzný známého morčete a připomíná jeho desítkykrát zvětšenou kopii. Jedná se o největšího zástupce řádu hlodavců na planetě. Délka jejího těla je více než 1 metr, výška v kohoutku je více než půl metru a její živá tělesná hmotnost je od 50 do 75 kilogramů (rekordní živá hmotnost je 91 kilogramů). Samice jsou větší a těžší než samci. Svou velikostí kapybara připomíná mladé prase domácí. Hlava je velká, tlama je téměř čtvercová, nozdry jsou široce rozmístěné, oči a uši jsou malé. V dutině ústní je 20 zubů, řezáky mají oranžovou barvu a rostou po celý život. Tělo je soudkovité, ocas je zakrnělý. Přední končetiny mají 4 prsty, zadní končetiny mají 3 prsty. Plavecké blány jsou umístěny mezi prsty. Zadní končetiny jsou delší než přední.
Tělo kapybary je pokryto řídkou, hrubou štětinatou srstí, která má vodoodpudivé vlastnosti. Délka srsti je od 3 do 12 centimetrů. Nemá podsadu a barva srsti je hnědočervená. Srst na břiše je světlejšího odstínu. Mladá zvířata mají světlejší barvu než dospělí.
V přírodě stále existuje malá kapybara (Hydrochoerus isthmius), přibližně jedenapůlkrát menší než běžná kapybara. Jedná se o vzácný, málo prozkoumaný druh, popsaný v roce 1991.

Kde žije kapybara?
Kapybary jsou rozšířeny v Jižní a Střední Americe od Orinoka po La Platu a od Atlantského oceánu po podhůří And. S kapybarou se můžete setkat ve Venezuele, Paraguayi, Bolívii, Ekvádoru, Peru, východní Kolumbii a severovýchodní Argentině. Kapybary se v Chile nevyskytují.
V Argentině, Uruguayi a Paraguayi se kapybary nazývají carpincho, v Brazílii – capivara, v Guyaně – vatras, v Peru – ronsogo, v Bolívii – capiguara nebo chiguire, v Peru – rokoko, v Kolumbii a Venezuele – fercho. V jazyce brazilského indiánského kmene Tupi znamená kapybara „žrout trávy“.
V Severní Americe lze kapybary nalézt na Floridě a v Kalifornii. Mohou tam přežít zvířata, která utekla ze zoologických zahrad nebo je opustili soukromí majitelé. V Trinidadu se objevila malá populace. Mimochodem, v některých státech USA je zákonem zakázáno chovat kapybary v zajetí.

Životní styl kapybary
Ve volné přírodě se kapybary dožívají až 10 let, v zajetí se mohou dožít až 12 let. Kapybary žijí v rodinných skupinách v nízko položených zalesněných a bažinatých oblastech podél břehů řek, jezer a bažin. V podhůří je můžete potkat až do výšky 1300 metrů, ale ne dále než jeden kilometr od nádrže. Pomalu bloudí po březích, hledají potravu nebo klidně odpočívají v sedě.
Kapybary jsou vynikající plavci. Kapybary si nedělají opravdové doupě, nehrabou si díry, ale v určitých místech se zdržují na břehu. V případě jakéhokoli nebezpečí spěchají k vodě a potápějí se. Tam se schovávají a odhalují pouze své nosní dírky pro dýchání. Při potápění se nosní dírky uzavřou. Zvířata jsou aktivní hlavně večer a v noci.
Rodinné skupiny kapybar se skládají z jednoho dominantního samce, několika samic (asi 5-7) a jejich mláďat. Pokud si zralí samci začnou nárokovat vůdcovství, vůdce je nemilosrdně odežene. Přibližně desetinu z celkového počtu zvířat tvoří skupiny jednotlivých mladých samců.
Území jedné skupiny je od 1 do 10 hektarů. Samci a samice si označují své území sekretem análních žlázek také sekretem žlázy zvané morillo (umístěné na obličeji). Zvířata si navíc označují své území močí.
V období dešťů jsou kapybary rozptýleny a v období sucha se mohou shromáždit ve stádech až několika desítek nebo dokonce stovek jedinců.
Kapybary spolu komunikují pomocí mnoha různých zvuků. Kejkají, štěkají, pískají, kňučí, drkotají zuby a tak dále.

Co jí kapybara?
Kapybary se živí vodními rostlinami a kůrou mladých stromů. Dříve se věřilo, že kapybary mohou způsobit značné škody na plantážích melounu, kukuřice, rýže a cukrové třtiny, ale není to pravda. Stejně jako morčata a králíci jedí kapybary vlastní výkaly (koprofágie), aby obohatily svou stravu o vitamíny B a zlepšily vstřebávání vlákniny.
Chov kapybar
Kapybary jsou schopné rozmnožování po celý rok, ale častěji se mláďata objevují v období dešťů, kdy je potravy dostatek. Zajímavé je, že kapybary se páří v mělké vodě. Březost samice trvá 5 měsíců (130 – 150 dní). Samice rodí mláďata jednou ročně (při dostatku potravy může příležitostně porodit potomstvo i podruhé), nejčastěji v počtu 5-6 jedinců (případy porodů od 1 do 8 mláďat mají bylo zaznamenáno). Malé kapybary se rodí s hmotností kolem jednoho a půl kilogramu.
Miminka jsou pokrytá srstí, mají otevřené oči a uši (jako morčata) a brzy po narození již mohou následovat matku a jíst trávu. Matka krmí svá mláďata svým mlékem po dobu 4 měsíců. Všechny kojící samice ve skupině se starají o potomstvo a krmí mláďata. Kapybary pohlavně dospívají ve věku 15-18 měsíců a živé hmotnosti 30 kilogramů.
Nepřátelé kapybar jsou draví ptáci a zvířata. Dospělí kapybary jsou oblíbenou kořistí jaguára. Mláďata mohou být kořistí různých druhů krokodýlů, ocelotů, anakond a divokých psů. Z dravců napadají kapybary urubu (supi).
Kapybary dobře snášejí zajetí. Tato zvířata jsou dokonale ochočená, nejsou vybíravá v jídle, preferují čerstvou šťavnatou trávu, ovoce a zeleninu a hodně jedí. Krmivo pro zvířata by kapybarám nemělo být podáváno.
V horkých dnech se rádi válejí v bahně. Aby si brousili zuby, je třeba jim dát větve stromů. Zvíře je teplomilné a nelze jej chovat venku při okolní teplotě nižší než 15 stupňů Celsia.
Pro chov kapybary je potřeba mít bazén, ve kterém kapybara tráví cca 12 hodin denně. Při čištění bazénu nepoužívejte chemické čističky vody.
Kapybary jsou velmi dobromyslná a společenská zvířata, je vhodné je chovat v páru. Pro domácí chov je lepší vykastrovat samečka.
Kapybary se snadno cvičí a snadno se naučí používat postroj a vodítko.

Popularita kapybar
Kapybary jsou v Japonsku velmi oblíbené. První kapybary byly do Země vycházejícího slunce přivezeny z Uruguaye. Nejznámější parky, kde se můžete setkat s roztomilými hlodavci, jsou Izu Shaboten a také Bipark v Nagasaki. V Izu Shaboten v roce 1982 se objevila tradice kapybar žijících ve výbězích s horkými prameny (onsen). Tato tradice zapustila kořeny i v jiných parcích v Japonsku, kde se tato zvířata chovají. Nyní se kapybary odpočívající v horkých pramenech staly v Japonsku turistickou atrakcí. Asijské citrusové plody – „Yuzu“ – jsou často házeny do vody s odpočívajícími zvířaty. Jedná se o svačinu i lázeňskou léčbu zároveň (!)
Kapybary se v Japonsku staly populární díky oblíbené anime postavě Capybara-san. Tato anime postava se poprvé objevila v roce 2003, poté se objevily plyšové hračky a mnoho obrázků na oblečení, různých suvenýrech a tak dále. V Japonsku je Capybara-san neméně populární než Hello Kitty.

Býložravci nebo býložravci jsou živočichové, kteří se živí rostlinnou potravou, včetně trávy, ovoce, listů, kořenů, cibulí, zeleniny atd. Zuby býložravců jsou uzpůsobeny k obrušování rostlinné tkáně. Ačkoli existuje několik býložravců, kteří příležitostně jedí maso, mnoho z nich nemá schopnost žvýkat nebo trávit živočišné produkty. Někteří býložravci dávají přednost ovoci a listům ve své stravě, takže se často nazývají frugivory a folivory.
Strava býložravců se liší v závislosti na klimatu, zeměpisné poloze a ročním období. Ve světě zvířat má býložravost určité výhody. Na rozdíl od masožravců nemusí býložravci shánět potravu, aby ji mohli konzumovat. Některé rostliny se však před živočichy brání ostny nebo jedem.
Jaké jsou nejčastější znaky býložravců?
Většina býložravců žije ve skupinách nebo stádech, to znamená, že jsou společenští. Taková zvířata fungují jako primární spotřebitelé v potravním řetězci, což znamená, že jsou kořistí masožravců. To je důvod, proč jsou jejich oči obvykle umístěny po stranách hlavy. To vám umožní vidět blížící se potenciální hrozbu, aniž byste otočili hlavu. Mají také společný sklon k velkému strachu a rychlému běhu.
I když je na světě mnoho býložravců, možná vás překvapí, že někteří z nich jsou obrovští, mají špatnou pověst a vypadají jako predátoři. V tomto článku se podíváme na některé příklady býložravých zvířat, především savců, a jejich stravy.
Beaver

Bobři jsou velcí polovodní hlodavci rodu Castor, které vedou převážně noční způsob života. Jsou rozšířeni po celé Eurasii a Severní Americe. Bobři jsou jedním z největších hlodavců na světě; Jsou druzí po kapybarách. Jsou proslulé stavbou velkých přehrad. Jsou to býložravci, kteří primárně konzumují větvičky, listy a kůru z břízy, javoru, olše, třešně, vrby, osiky a jehličnatých stromů.
Capybara

kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris) je největší hlodavec na světě. Jedná se o zástupce rodu hydrochoerus, stejně jako kapybara malá. Morče je blízce příbuzné kapybarě a mezi jeho vzdálené příbuzné patří činčila, nutrie a aguti. Kapybara je společenský druh, který žije ve skupinách po 10 nebo 20 jedincích kolem hustých lesů a savan. Pocházejí z Jižní Ameriky a živí se především trávou, ovocem, vodními rostlinami a kůrou stromů.
Camel

Členové rodu Camelusvelbloudi jsou čtyřnozí sudokopytníci, kteří mají na zádech výrazné tukové zásoby známé jako hrby. Tato zvířata se vyskytují v Asii a Africe. Velbloudi byli domestikováni lidmi, protože jsou přizpůsobeni k životu na bezvodých a horkých místech s výraznými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Velbloudi jsou býložravci, jejich hlavní potravu tvoří slaňák, pelyněk, velbloudí trn a saxaul.
Slon

Sloni jsou členy sloní rodiny (Elephantidae) a žijí v Asii a subsaharské Africe. Jsou to jediní přeživší zástupci řádu Proboscidea (Proboscidea), protože vymřeli další blízcí příbuzní, jako jsou mamuti, mastodonti a gomphotheres. Existují tři známé druhy slonů: slon africký, slon africký savanový a slon indický. Všichni jsou býložravci, kteří konzumují malé rostliny, keře, ovoce, větvičky, kůru stromů a kořeny.
Rhino

Nosorožci jsou druzí největší suchozemští savci na světě (po slonech). Existuje pět druhů nosorožců, kteří se vyskytují v Africe a Asii. Bílí nosorožci mají hranaté pysky, což jim pomáhá krmit se trávou. Jiné druhy nosorožců raději jedí listy keřů nebo stromů.
Králík

Králíci jsou drobní savci z čeledi zajícovitých (Leporidae). Nacházejí se na většině míst po celém světě. V rodině Leporidae Králíci jsou zařazeni do osmi různých rodů. Většina druhů žije v lesích, pastvinách, pouštích a mokřadech. Králíci jsou býložravci, jejichž strava se skládá převážně z divokých plevelů a trávy.
Kůň

Kůň (Divoký kůň) je lichokopytník savec patřící do rodiny koní (Koňovití). Domestikace koní lidmi začala kolem roku 4000 před naším letopočtem a rozšířila se do roku 3000 před naším letopočtem. Koně jsou býložravci, kteří obvykle žerou trávu. Domestikovaní koně jsou však často krmeni ovsem, otrubami, ječmenem a senem.
Žirafa

Žirafy jsou sudokopytníci rodu (Žirafa). Jsou to nejvyšší žijící suchozemská zvířata na planetě. Rod Žirafa má 6 druhů. Žirafy se živí výhradně rostlinnou potravou. Jejich dlouhé krky jim umožňují dosáhnout na větve, pupeny a listy akácií. Žirafy dokážou sežrat velké množství zeleně a vydržet celé týdny bez pitné vody, protože většinu vlhkosti získávají z vegetace, kterou konzumují.
Manatee

Kapustáni jsou velcí vodní savci, kteří mají hlavu ve tvaru vejce, ploutve a plochý ocas. Někdy se jim také říká „mořské krávy“. Kapustáni jsou členy rodu Trichechus rodiny Trichechidae. Žijí v mělkých vodách, včetně mořských zálivů, kanálů a pomalých řek. Kapustáni mají tendenci migrovat. Stejně jako „suchozemské krávy“ dodržují býložravou stravu, která sestává především z plovoucí nebo podvodní vegetace.
Dugong

Dugong je další druh vodního savce, patřící do řádu Sirenia. Zvíře je přísně býložravé a jeho potrava se skládá z mořských trav, kořenů, listů a řas. Přestože jsou dugongové téměř výhradně býložraví, příležitostně jedí bezobratlé, jako jsou medúzy a měkkýši.
Bison

Americký bizon (Bizon bizon) je zástupcem čeledi hovězí. Přestože tito kopytníci byli v 19. století evropskými osadníky téměř vyhubeni, nyní žijí v národních parcích a chráněných oblastech. Zubři se živí nízko rostoucími travinami a je známo, že se pasou při chůzi.
Velká panda

Panda velká (Ailuropoda melanoleuca) je savec z čeledi medvědovitých (Ursidae), původem z Číny. Pandu snadno poznáte podle velkých, výrazných černých skvrn kolem očí, na uších a po celém zaobleném těle. Přestože toto zvíře patří do řádu predátorů (Masožravec), její strava se skládá z více než 99 % z bambusu. Pandy velké ve volné přírodě mohou příležitostně jíst jiné trávy, divoké hlízy nebo dokonce maso ptáků, hlodavců nebo mršiny.
Hroch

Hroch nebo hroch obojživelný (Hroch obojživelník) je africký sudokopytník savec. Často považován za druhé největší suchozemské zvíře. Hroch je velikostí a hmotností srovnatelný s bílým nosorožcem (Keratotherium simum) a nosorožec indický (Rhinoceros jednorožec). Stejně jako ostatní býložravci se hroši živí řadou rostlin, ale většinu jejich potravy tvoří tráva.
Další příklady býložravých (rostlinožravých) zvířat:
- Řád perissodactyla: osli, tapíry, zebry.
- Řád Artiodactyla: býci, zebu, jaci, pakoně, buvoli, gazely, bizoni, berani, ovce, kozy, jeleni, guanako, lamy, vikuně.
- Řád Lagomorpha: zajíci, piky.
- Objednat Hlodavci: křečci, morčata, činčily, dikobrazi, nutrie, maras, veverky.
- Řád Chiroptera: kaloň, kaloň.
- Řád primátů: colobus opice, lepidemurs, tenkostěnné opice, dželady.
- Třída Ptáci: kachny, husy, labutě, papoušci šedí, amazónci, andulky, papoušci voskoví, arové, kakaduové, tukani.
- Třída Plazi: obří skink s chápavým ocasem, suchozemské želvy, leguáni.
- Třída Hmyz: mravenci, kobylky, kyjoví Lepidoptera, housenky, krátkorohatí Orthoptera, listonohy, můry, hrbaté mouchy.
- Infratřída vačnatci: koaly, klokani.
- Nadtřída ryb: všechny druhy ryb, které se živí výhradně rostlinnou hmotou, jako jsou vodní rostliny a fytoplankton.
- Bezobratlí: hlemýždi, slimáci, žížaly.