Hodnoceni

Liška obecná

Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.

Objednávka – Carnivora (Carnivora)
Čeleď – Canidae
Rod – Lišky (Vulpes)
Liška obecná – (Vulpes vulpes)

Vzhled: Barva a velikost lišek se v různých oblastech liší; celkem existuje 40-50 poddruhů, bez ohledu na menší formy. Obecně platí, že jak se pohybujete na sever, lišky se stávají většími a světlejšími a při pohybu na jih se zmenšují a mají matnější barvu. V severních oblastech a v horách jsou také častější černohnědé a jiné melanistické formy liščího zbarvení. Nejběžnější barva lišky: jasně červený hřbet, bílé břicho, tmavé tlapky. Lišky mají na páteřích a lopatkách často hnědé pruhy, podobné kříži. Společné rozlišovací znaky: tmavé uši a bílá špička ocasu. Navenek je liška středně velké zvíře s elegantním tělem na nízkých, tenkých nohách, prodlouženou tlamou, špičatýma ušima a dlouhým načechraným ocasem.

Místo výskytu: Liška je poměrně rozšířená a žije téměř na celém území Evropy, Asie, Severní Ameriky a severní Afriky. Aklimatizován v Austrálii.

Životní styl: Jednotlivý pozemek obsazený párem nebo rodinkou lišek jim musí poskytovat nejen dostatečné množství potravy, ale také místa vhodná pro vytváření nor. Lišky si je samy vyhrabávají, nebo (což se stává často) obsazují prázdné díry po jezevcích, svišťech, polárních liškách a jiných norách a přizpůsobují je svým potřebám. Existují případy, kdy liška žije v noře současně s jezevcem, ale v různých jejích částech. Nejčastěji se lišky usazují na svazích roklí a kopců a vybírají si oblasti s písčitou půdou, chráněné před záplavami deštěm, podzemní vodou a roztavenou vodou. I když si díru vyhloubíte sami, nemluvě o jezevcích a dalších, má většinou několik vstupních otvorů, které vedou více či méně dlouhými tunely do hnízdní komory. Někdy lišky využívají přirozené úkryty – jeskyně, skalní štěrbiny, dutiny hustých stromů. Ve většině případů (ale ne vždy) je pouzdro dobře pokryto hustými houštinami. Je však odkrytý dlouhými cestami a poblíž jsou velké výlevy země u vchodů, četné zbytky jídla, exkrementy atd. V liščích „městech“ se často rozvíjí bujná vegetace plevele.

Питание: Liška je dravé zvíře, takže na jejím jídelním stole může skončit celá řada malých zvířat. V podstatě se jedná o hlodavce. Lišky také jedí ptáky, ryby (na třecích řekách), mršiny, hmyz a bobule. Obecně lze lišku nazvat všežravcem. Její „jídelní lístek“ zahrnuje téměř 400 druhů různých zvířat a desítky druhů rostlinné stravy. Vědci dospěli k závěru, že počet hlodavců (zejména polních myší) přímo ovlivňuje populaci lišek obecných, protože myši jsou hlavní potravou pro lišky.

Reprodukce: Liška je monogamní zvíře, které se rozmnožuje pouze jednou ročně. Roční období a jeho účinnost závisí na počasí a tučnosti zvířat. Jsou roky, kdy až 60 % samic zůstává bez potomků. Za období narození štěňat (jak se liščím mláďatům říká) se považuje především polovina jara. Aby se lišky rozmnožovaly, kopou hlubokou díru, ale někdy mohou obsadit i někoho jiného. Obvykle jedna samice porodí čtyři až šest mláďat. Těhotenství trvá od 44 do 58 dnů. Po porodu matka krmí mlékem potomka asi 1,5 měsíce. Když mláďata dosáhnou věku 2 let, stanou se z nich plně dospělí jedinci. Dospělá liščí mláďata jsou krmena živou kořistí a liščí mláďata zabíjejí „potravu“ sama.

Přečtěte si více
Jak dlouho žijí obyčejní domácí pavouci?

Naši mazlíčci: V parku Roev Creek žije několik červených lišek: Fox, Ralph a Vuk. Všechny naše lišky mají krásnou srst a dlouhý chlupatý ocas, který lišce slouží jako „deka“, když liška odpočívá, zakrývá si ocasem přední tlapky a nos.

Oblasti odbornosti: Masožravci Rod: Vulpes Čeleď: Canidae (Canidae) Řád: Masožravci (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Vulpes

strunatci Zvířata strunatci

Lišky (vulpes), rod savců z čeledi psovitých. Délka těla 40–90 cm; ocas je dlouhý (až 60 cm), načechraný. Hlava má prodlouženou tlamu, špičaté uši. Končetiny jsou poměrně krátké. Vlasová linie je vysoká, hustá a měkká nebo spíše řídká a hrubá; barva od červené po stříbrnohnědou, téměř černou; občas se vyskytují čistě bílí (albíni) nebo černí jedinci (melanisté); Sezónní a geografický dimorfismus je výrazný. 12 typů; žijí v Eurasii, Africe (kromě Madagaskaru), Severní Americe; obývají všechny zóny – od tundry po pouště a vysočiny.

  • Liška obecná (Vulpes vulpes). Balashikha, Moskevská oblast. Liška obecná (Vulpes vulpes). Balashikha, Moskevská oblast. Typickým zástupcem rodu je liška obecná neboli červená (vulpes vulpes); rozšířený v Evropě, severní Africe, většině Asie (kromě indického subkontinentu) a Severní Americe, aklimatizován v Austrálii a na Novém Zélandu (pro hubení králíků); v Ruské federaci se vyskytuje téměř všude. Oblíbenými biotopy jsou řídké lesy, protkané poli a loukami, travnatými močály a říčními údolími, lesostepi a stepi s roklemi a roklemi. Všude preferuje otevřená prostranství, vyhýbá se souvislým lesům, v horách vystupuje nad hranici lesa a často se usazuje v kulturní krajině, včetně okolí měst. Jako úkryt obvykle slouží nory jiných zvířat (jezevců, svišťů, polárních lišek); méně často si liška sama vykopává jednoduché díry podél břehů roklí a roklí.
  • Lov lišky obecné (Vulpes vulpes). Okres Velikoluksky, oblast Pskov. Lov lišky obecné (Vulpes vulpes). Okres Velikoluksky, oblast Pskov. Složení krmiva je pestré: jídelníček zahrnuje až 400 druhů obratlovců a bezobratlých živočichů, několik desítek druhů rostlin; Hlavní potravu tvoří drobní savci, často hraboši šedí a lesní, ptáci hnízdící na zemi a jejich vejce. Liška může napadnout i větší zvířata (například zajíce a mladé srnce); V létě často požírá hmyz a ovoce. Aktivní nepřetržitě, zejména ráno a večer. Mimo hnízdní období se zdržuje sám, při krmení mláďat – v párech, zabírá jednotlivé plochy o rozloze 5–12 km 2. Lišky jsou monogamní a rozmnožují se jednou ročně. Samice je připravena k páření jen několik dní; v některých letech zůstává bez potomků až 1–60 % samic. Během říje dochází mezi samci k potyčkám. Ve vrhu bývá 70–4 slepých mláďat; ve dvou týdnech věku začínají vidět, slyšet a prořezávají zuby. Pohlavní dospělost nastává ve věku jednoho roku; Očekávaná délka života v přírodních podmínkách je asi 5 roky, v zajetí – až 3 let. Do rodiny vulpes také americká liška (Vulpes macrotis), obývající lesy Severní Ameriky, korsak, korsak americký (Vulpes velox), běžný v prériích střední a jižní Severní Ameriky, fennec (Vulpes zerda), žijící v pouštích severní Afriky a Arábie (někdy je klasifikován jako samostatný rod Fennecus), a řada dalších druhů. V přirozených ekosystémech hrají lišky důležitou roli v omezení počtu hlodavců. Korsaková liška americká (Vulpes velox). Korsaková liška americká (Vulpes velox). Lišky jsou přenašeči a distributoři helmintů a řady nebezpečných lidských nemocí (včetně vztekliny, svrabu). Mohou způsobit škody v myslivosti a zemědělství (hlavně v chovu drůbeže). Všichni zástupci rodu liška jsou běžní nebo četní a jsou důležitými předměty kožešinového obchodu. Řada uměle vyšlechtěných liščích plemen tvoří spolu s norkem a polární liškou základ klecového chovu kožešin. Ščipanov Nikolaj Alexandrovič. První publikace: Velká ruská encyklopedie, 2010. Publikováno 12. září 2023 v 15:16 (GMT+3). Naposledy aktualizováno 12. září 2023 v 15:16 (GMT+3). Kontaktujte redakci informace Oblasti odbornosti: Masožravci Rod: Vulpes Čeleď: Canidae (Canidae) Řád: Masožravci (Carnivora) Třída: Savci (Mammalia) Kmen/oddělení: Chordata (Chordata) Království: Animalia (Animalia) Latinský název: Vulpes
    • Vědecký a vzdělávací portál „Velká ruská encyklopedie“
      Vytvořeno s finanční podporou Ministerstva digitálního rozvoje, komunikací a masových komunikací Ruské federace.
      Osvědčení o registraci hromadných sdělovacích prostředků EL č. FS77-84198, vydané Federální službou pro dohled nad komunikacemi, informačními technologiemi a hromadnými komunikacemi (Roskomnadzor) dne 15. listopadu 2022.
      ISSN: 2949-2076
    • Zakladatel: Autonomní nezisková organizace „Národní vědecké a vzdělávací centrum „Velká ruská encyklopedie“
      Šéfredaktor: Kravets S.L.
      Telefon redakce: +7 (495) 917 90 00
      E-mailem Redakční e-mail: [email protected]
    • © ANO BRE, 2022 – 2024. Všechna práva vyhrazena.
    • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
      Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
    • Podmínky použití informací. Veškeré informace zveřejněné na tomto portálu jsou určeny pouze pro osobní potřebu a nejsou předmětem další reprodukce.
      Mediální obsah (ilustrace, fotografie, videa, zvukové materiály, mapy, naskenované obrázky) lze použít pouze se svolením držitelů autorských práv.
    Přečtěte si více
    Jak zajistit, aby smrkové větve v kompozicích déle neopadaly
  • Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Back to top button