Technologie

Přírodní parfémy pro masy, lekce #1: Cedr – přírodní parfémy — LiveJournal

V dávných dobách se názvem „cedr“ označoval posvátný libanonský cedr Cedrus libani, z jehož aromatického dřeva byly stavěny chrámy např. Chrám krále Šalamouna v Jeruzalémě nebo brány chrámů ve Starém Egyptě. Egypťané používali cedrovou pryskyřici na náboženské kadidlo a dokonce se z ní pokoušeli získat esenciální olej destilací vařením pryskyřice s vodou.

Po téměř úplném vyhubení libanonského cedru se začalo pro různé jehličnaté stromy s vonným dřevem používat označení „cedr“. V Rusku tedy „sibiřský cedr“ označuje sibiřskou borovici (Pinus sibirica) a v Evropě „olej z cedrových listů“ označuje esenciální olej z jehličí thuja Thuja occidentalis L.

V současné době jsou předmětem obchodu éterické oleje, které se nazývají „cedr“, ale vyrábějí se ze dřeva rostlin různých botanických klasifikací.

z čeledi borovicovité (Pinaceae)

1) Atlaský cedr Cedrus atlantica Manetti,

2) himalájský cedr Cedrus deodara Roxle Loud.,

z rodiny cypřiš (Cupressaceae)

3) jalovec virginský Juniperus virginiana L.,

4) Mexický jalovec Jumperus mexicana Schiede,

5) Východoafrický jalovec Jumperus procera Hochst,

6) cypřiš smuteční Cupressus funebns Endl.

Oil Atlas cedr

Olej z cedrového dřeva Atlas (anglicky), esence z cedru de 1’Atlas (francouzsky), Atlas-Cedernol (německy).

Cedr atlaský roste v Maroku a Alžírsku v nadmořské výšce 1300-2000 m. Tento mocný strom, stejně jako jeho blízký příbuzný, libanonský cedr, je pod hrozbou zničení.

Esenciální olej se získává z drceného dřeva parní destilací. Výtěžek oleje je 3-5%.

Kromě tricyklických seskviterpenů běžných pro cedrové oleje olej obsahuje až 20 % alfa-atlantonu, asi 1 % para-methyltetrahydroacetofenonu a 0,1 až 0,15 % ketonu CizHigO (DR Adams a kol., Tetrahedron Lett. 1974, 3903).

Je to viskózní žlutá nebo nahnědlá kapalina s balzámovou vůní, perzistentní, s dřevitými tóny. Podle požadavků Americké asociace esenciálních olejů musí mít následující technické ukazatele:

hustota 0,925-0,940,
index lomu 1,506-1,516,
úhel natočení roviny polarizace světla od +50 do +70.

Akutní toxicita oleje je podle RIFM (1976) orální LD50 >5 g/kg (krysy), derm. LD50 >5 g/kg (králíci). Ve formě 8% roztoku ve vazelíně nezpůsobuje během 48 hodin podráždění lidské pokožky ani senzibilizační reakce. Neexistuje žádný fototoxický účinek.

IFRA nestanoví žádná omezení na použití oleje z cedru Atlas v parfémech a kosmetice. V 70. letech 25. století byl objem produkce této ropy v severní Africe asi XNUMX tun ročně.

Oil himálajský cedr

Olej z himalájského cedrového dřeva (anglicky), esence z cedrového dřeva 1’Himalaya (francouzský), Himalaja-Cedernol (německy).

Himalájský cedr neboli „deodar“, dosahující výšky 50 m, roste v horách Afghánistánu, Pákistánu a Indie.

Stejně jako libanonský cedr byl tento strom považován za posvátný: v mešitách a buddhistických chrámech můžete vidět sloupy vyrobené z himalájského cedru, instalované před stovkami let. V gruzínských městech je oblíbené vysazovat ji podél ulic.

V Indii se silice získává z hoblin a dalších odpadních produktů při zpracování cedrového dřeva. Výtěžek je 1,5-5,5 %. Z hlediska chemického složení a vonných vlastností je olej považován za blízký oleji ze dřeva atlaského cedru. Objem produkce ropy dosahuje 25 tun ročně (V.S. Gulati et al., VIII. kongres EM, 1980, s. 682).

Přečtěte si více
Jak odečítat elektroměry s proudovými transformátory: návod

Jeho technické ukazatele:

hustota 0,923-0,957,
index lomu 1,504-1,512,
úhel natočení roviny polarizace světla od +31 do +62.

Indická medicína používá himalájský cedrový olej k léčbě plicních onemocnění, horečky a hemoroidů. Používá se také při výrobě parfémů a toaletních mýdel v samotné Indii.

Panenský olej z cedrového dřeva

Olej z cedrového dřeva Virginia (anglicky), esence z bois de cedre Virginia (francouzsky), Cedrenholzol (německy), oleum ligni cedri (lat.).

Až do 60. let současného století zaujímal tento druh oleje první místo z hlediska objemu výroby a použití v parfumérském a kosmetickém průmyslu. Jeho dodavatelem byly USA, kde se již na počátku století organizovalo zpracování „červeného cedru“ (jalovec virginský – Juniperus virginiana L.) k získání silice.

Tento jalovec roste na jihovýchodě USA a je to keř nebo strom až 15 m vysoký. Olej je obsažen především v jádrovém dřevě (střední části) dřeva. Při zpracování mladých stromů se tedy získává méně než 1 % oleje a při použití starých stromů nebo jejich jádra se výnos zvyšuje více než trojnásobně. V minulých letech se odpad z cedrového stromu používaný k výrobě oleje používal k výrobě tužek.

Dlouhodobá, více než 8 hodin, destilace oleje vodní párou umožňuje získat až 3% esenciálního oleje. Má jemnou cedrovou vůni a postupně uvolňuje sediment tricyklického seskviterpenového alkoholu – cedrol, jehož obsah může dosahovat až 40 %.

Přibližně polovinu tohoto oleje tvoří tricyklické uhlovodíky, včetně alfa-cedrenu, beta-cedrenu a thujopsenu (R. Ter Heide a kol., 1986. kongres EM, 627, str. XNUMX).

Spolu s cedrolem představují hlavní hodnotu silice, neboť jsou surovinou pro získávání aromatických látek – cedrylacetátu, cedrylmethyletheru, acetylcedru a dalších.

Podle normy American Essential Oil Association musí mít panenský olej z cedrového dřeva následující technické vlastnosti:

hustota 0,939-0,958,
index lomu 1,502-1,510,
úhel natočení roviny polarizace světla od -22,5 do -45,
obsah volného alkoholu, vztaženo na cedrol, 20-45%.

Akutní toxicita oleje podle RIFM (1974) je orální LD50 >5 g/kg (krysy), derm. LD50>5 g/kg (králíci). Ve formě 8% roztoku ve vazelíně nezpůsobuje podráždění lidské pokožky do 48 hodin. Neexistuje žádný fototoxický účinek, byly však pozorovány případy pigmentace kůže.

Objem výroby oleje z virginského cedru v roce 1958 dosáhl 360 tun, ale do roku 1984 se snížil na 240 tun/rok. Jeho velkoobchodní cena v roce 1997 byla 12-14 US. USD/kg.

Učebnice aromaterapie nejčastěji pojednávají o léčivých vlastnostech oleje z virginského cedru. Doporučuje se užívat při plicních a urologických onemocněních. Hovoří o jeho uklidňujícím účinku při stresu a nervových otřesech. Tento olej je známý pro své baktericidní a insekticidní vlastnosti.

Případy padělání zpravidla vedou k extrakci nejcennější složky z oleje – cedrolu.

Texas cedr olej

Olej z Cedarwood Texas (anglicky), esence z cedre de Texas (francouzsky), Texas-Cedernol (německy).

Zdrojem tohoto oleje je „mexický jalovec“ (Juniperus mexicana Schiede), který roste ve zvýšených nadmořských výškách až 800 m v americkém státě Texas, dále v Mexiku a Guatemale. Éterický olej se získává z drceného dřeva nepříliš velkých (až 7 m vysokých) stromů.

Přečtěte si více
Aspenová kůra. Léčivé vlastnosti, jak používat, recenze.

Produkce tohoto oleje začala ve 30. letech 70. století, během 80. světové války se zvýšila na 1000 tun ročně a v XNUMX. letech přesáhla XNUMX tun ročně.

Výtěžnost oleje z dlouhodobé parní destilace (6-16 hodin) je 1,8-2,3 %. Je to hnědá nebo červenohnědá viskózní kapalina, která při pokojové teplotě postupně uvolňuje pevný cedrol. Olej má silnější cedrovou vůni než panenský olej, ale vůně má pryskyřičně-kafrový nádech. Někdy prochází další frakční destilací. V roce 1997 byla velkoobchodní cena texaského cedrového oleje 8 USD. USD/kg. Je známo, že obsahuje kromě cedrolu i cedren a další seskviterpové sloučeniny.

Od roku 1961 stanovila American Essential Oil Association pro olej z texaského cedrového dřeva následující technické limity:

hustota 0,954-0,967,
index lomu 1,503-1,510,
obsah volného alkoholu, vztaženo na cedrol, 30-45%.

Tyto ukazatele zůstaly v návrhu normy ISO 4725-1982 téměř nezměněny. (djg 0,956-0,967, n 1,505-1,508, a od -35 do -50).

Podle RIFM (1976) je akutní toxicita oleje orální LDgo >5 g/kg (krysy), derm. LD5o>5 g/kg (králíci). Ve formě 8% roztoku ve vazelíně nezpůsobuje během 48 hodin podráždění pokožky ani senzibilizační reakce. Výjimkou jsou lidé náchylní k alergiím. Neexistuje žádný fototoxický účinek.

Stejně jako panenský olej lze i olej z texaského cedru použít do vůní pro různé účely, častěji však slouží jako zdroj pro syntézu jiných, cennějších aromatických látek.

Olej z východoafrického cedrového dřeva

Olej z východoafrického cedrového dřeva (anglicky), Ostafrikanisches Cedernholzol (německy).

Desítky tun tohoto oleje byly vyrobeny v 50. letech minulého století v Keni ze dřeva Juniperus procera Hochst. – strom podobný jalovci virginskému. Východoafrický jalovec roste v nadmořské výšce 1,5-3 km a zaujímá významné oblasti v horských oblastech.

Esenciální olej se získává z odpadu při výrobě tužek nebo z rozdrceného čerstvého dřeva destilací vodní párou. Výtěžek je 2-3,2 %. Předpokládá se, že olej je svým složením a vlastnostmi podobný oleji z virginského cedru.

Od roku 1992 se ropa v cenících neuvádí. Je možné, že jeho výroba byla ukončena.

čínština cedr olej

Olej z čínského cedrového dřeva (anglicky), esence z cedre Chine (francouzsky), »’Chinesisches Cedernholzol (německy).

Zdrojem tohoto druhu oleje je „cypřiš smuteční“ (Cupressus funebns Endl.), strom dorůstající až 20 metrů vysoký, který roste v Číně a východních Himalájích. Strom má na větvích povislé výhony. Dávají tomu „plakací“ charakter. Je speciálně vysazen v blízkosti buddhistických chrámů a klášterů.

Esenciální olej se získává ze dřeva parní destilací.

Podle národního standardu Čínské lidové republiky musí mít následující technické ukazatele:

hustota 0,941-0,966,
index lomu 1,503-1,508,
úhel natočení roviny polarizace světla od -25 do -35,
obsah alkoholu, počítáno jako cedrol, nejméně 10 %.

Olej má příjemné balzamikové aroma, ale vzhledem k nižšímu obsahu cedrolu má nejnižší velkoobchodní cenu.

Tento článek používá materiály z knih:
Esenciální oleje pro parfumerii a aromaterapii. Voitkevich S.

Přečtěte si více
Jak vyrobit střižný šroub pro sněhovou frézu Patriot, Ariens, Champion, Patriot vlastníma rukama

Katalog

  • Vše pro výrobu mýdla
  • Vše pro výrobu krému
  • Přírodní kosmetika a ruční práce
  • Základové oleje
  • Kupte si esenciální oleje
  • Sada na výrobu mýdla, krému
  • Laboratorní sklo a nástroje
  • Láhve a sklenice
  • Literatura o výrobě mýdla a krému
  • Vše pro bublající koule
  • Vše pro gelovou svíčku
  • Vše pro domácí čokoládu
  • Dárkové balení
  • Štítky (samolepicí listy)
  • Chemie pro hobby
  • Kurzy a mistrovské kurzy výroby mýdla a krému
  • Malý velkoobchod

Zadejte uživatelské jméno, jehož příspěvky chcete prohledávat

Přihlásit

Nemáte účet? Registrovat

Přihlášením do LiveJournalu pomocí služby třetí strany souhlasíte s podmínkami uživatelské smlouvy LiveJournal

přírodní parfumerie
Vše, co o ní chceme vědět a nebojíme se zeptat
Přírodní parfémy pro masy, Lekce #1: Cedr
Název: Přírodní parfémy
Souhrn stránky
· aromax – (žádný předmět) [+4]
· lasgunna – (žádný předmět) [+2]
· Anonymní – (žádný předmět) [+3]
· lastivka – Můj cedr [+2]
· anna_vv – (žádný předmět) [+5]
· Anonymní – (žádný předmět) [+1]
· little_marie_r – (žádný předmět) [+3]
Poslední měsíc
Vstupní štítky
13. dubna 2009 05:02

Navrhuji, abychom pokračovali v seznamování s vůněmi a přešli k cedru. Tady může být hodně zmatků, takže se pokusím hned objasnit některé nuance. Opravte a doplňte, pokud najdete nějaké nepřesnosti nebo opomenutí (zejména ohledně esenciálních olejů ruských cedrů – absolutně netuším, zda je vyrábějí a jaké).

Cedrový olej se tedy získává z různých rostlin, z nichž některé s cedrem vůbec nesouvisí:

1. Esenciální olej z virginského cedru – získává se parní destilací pilin a třísek cedru virginského nebo červeného, ​​jehož latinský název je Juniperus Virginiana, což nám napovídá, že se ve skutečnosti jedná o jalovec (Juniperus), nikoli cedr (Cerdrus). Hlavním místem růstu je proto stát Virginie, USA. V parfumerii se doporučuje začít se seznamovat s tímto konkrétním druhem cedru – má výraznější dřevěné tóny a mnohem méně nuancí než cedr atlaský.

2. Esenciální olej z atlaského cedru, nazývaný také marocký cedr, se získává parní destilací buď destilovaného dřeva nebo dřevěného odpadu (piliny, třísky) atlaského cedru, Cedrus Atlantica. Předpokládá se, že je potomkem libanonského cedru. Pěstuje a destiluje se hlavně v Maroku (a Alžírsku). Je také extrémně vzácné najít rezinoid atlaského cedru (většinou se vyrábí na zakázku).

Dva výše zmíněné oleje jsou nejpoužívanější v parfumerii a aromaterapii.

3. Esenciální oleje z libanonského cedru a himalájského cedru se získávají z rostlin Cedrus Libani a Cedrus Deodara, které rostou v Libanonu (a poblíž Kyperských ostrovů) a Himalájích (Indie, Pákistán, Afghánistán). Jeho vlastnosti se blíží vlastnostem atlaského cedru.
UPD: Literatura poukazuje na mimořádnou vzácnost cedru libanonského a také na to, že olej z cedru atlasského se často prodává pod názvem olej z libanonského cedru. Laguna také naznačuje, že se s libanonským cedrovým olejem nesetkala (viz komentář níže).

4. Esenciální oleje texaského cedrového dřeva a východoafrického cedrového dřeva se získávají z rostlin Juniperus Mexicana (Texas, Střední Amerika, Mexiko) a Juniperus Procera (východní Afrika) a jsou více podobné oleji z cedrového dřeva Virginia.

Přečtěte si více
Sultanitový kámen. Popis, vlastnosti, použití a cena sultanitu | Váš klenotník

5. Takzvaný cedrový olej je olej z tújí – Thuja Occidentalis, které se také říká východní nebo severní bílý cedr. Často se destiluje s virginským cedrem. Je považován za vysoce toxický a dráždivý pro pokožku.

6. Existují také esenciální oleje japonského cedru (nebo cypřiše) – Hiba olej, Hinoki Oil, Sugi Oil. V zásadě nejsou příbuzné cedru, ale mají vlastnosti cedrovo-borovicového aroma.

7. Cedrat, který se občas vyskytuje ve starých receptech, nemá s cedry žádný vztah, ať už botanicky, ani čichově – je to Citronový olej, který se nyní téměř nikdy nenachází (i když – viz komentář flakon007 níže).

Takže je lepší začít se seznamováním s cedry s virginským cedrovým olejem a je žádoucí mít ve své paletě jak virginský, tak atlaský cedr.
UPD:
Laguna si myslí, že je lepší použít Atlas (viz komentář níže). Obecně to můžete udělat takto – prostě začněte tím, co máte k dispozici nebo co se vám líbí. A druhý den (nebo později) potkat toho druhého.

Poděkování: na obrázku je Atlas Cedar z Wikipedie – http://en.wikipedia.org/wiki/Cedar

  • Tagy: Lekce přírodních parfémů, Cedr, Začátečníci, Taxonomie, Pryskyřice
  • Nálada: cedr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button