Hodnoceni

Druhové složení a biologie potápěčských kachen

Kachny potápěčské se od kachen fušujících liší vzhledem a řadou strukturních rysů spojených s jejich stanovištěm v otevřené a relativně hluboké vodě.

Mezi charakteristické znaky patří relativně krátký krk a velká hlava. Nohy jsou posazeny daleko dozadu a jsou vybaveny velmi širokými plaveckými membránami. Zadní prst je lemován širokou kožovitou čepelí, podle které je lze snadno rozeznat od fušujících kachen. Silně vyvinuté tlapky pomáhají potápěčským kachnám potápět se do velkých hloubek. Především si tak získávají potravu pro sebe a unikají před opeřenými predátory.

Protože jsou potápěčské kachny dobře přizpůsobeny vodě, špatně se pohybují na souši a kachny se zřídkakdy vylodí na břeh. Pouze některé druhy, zejména kachna chocholačka, připlouvají na břeh, aby si postavili hnízdo v období rozmnožování.

Nejčastějším biotopem potápěčských kachen jsou jezera zarostlá rákosím a pomalu tekoucí řeky, které mají hluboké úseky bez husté vegetace, kde se neustále živí. V blízkosti takových toků hnízdí na vorech, sutinách starého rákosí nebo v hustých křovinách vodní vegetace, méně často na ostrovech a pobřežních pevninách, běloocí, rudohlaví a rudonosí potáci. Pouze při nedostatku takových míst, zejména kachna rudonosá, také lokalizují svá hnízda v relativně mělkých oblastech.

Kachny bělooké, rudohlavé a rudonosé si na rozdíl od kachen potápivých a některých potápěčských občas hnízdí mezi rákosovými houštinami na vodě, kde hloubka nepřesahuje 15–20 cm velká struktura, tyčící se nad vodou až do 30 -35 cm Hnízdní podnos je hlubší než u kachny divoké: jeho hloubka někdy dosahuje 10-12 cm není divu, že obvykle neobsazovali umělá hnízdiště, která obsahovala málo měkkého rostlinného opadu.

Potápěčské kachny, stejně jako kachny divoké, vykazují velkou připoutanost ke svým stálým hnízdům. To potvrzují i ​​naše pozorování. Vyznačená hnízda tří druhů kachen potápěčských na jaře následujícího roku byla znovu obsazena: kachna rudozobá – o 65 %, rudohlavá – o 56 % a kachna bělooká – o. 40 %. Je pravda, že procento z nich, kteří znovu obsazují svá hnízda z loňského roku, zejména poslední dva druhy, je nižší než u kachny divoké (73 %). Tyto rozdíly však zřejmě nezávisí ani tak na menší přilnavosti kachen potápěčských k hnízdům, ale na pozdějších termínech jejich hnízdění. Již výše bylo uvedeno, že kachna divoká začíná snášet vejce dříve než ostatní kachny, když už ji nikdo neobtěžuje obsadit její loňské hnízdo. Dva až tři týdny po zahájení hnízdění kachny divoké začínají ve výše uvedeném pořadí hnízdit potápivé druhy kachen, z nichž nejvíce se zpožďuje kachna bělooká. Mnohá ​​hnízda, která obsadili v minulém roce, jsou v této době již obsazena kachnou divokou nebo jiným ptactvem. V takových případech jsou nuceni obsadit jiná hnízdiště.

Celková doba hnízdění potápěčských kachen v oblasti východního Azova je přibližně stejná jako u kachny divoké. Začátek snášky vajec a konec hnízdní sezóny jsou však oproti kachně divoké o dva až tři týdny opožděné. Potápěčské kachny sedící na vejcích jsou plachější než kachny divoké, zejména v počátečním období inkubace. I z dálky, když slyší přiblížení člunu, tiše opouštějí hnízdo do houštin nebo se schovávají ponořením do vody.

Přečtěte si více
Jak správně jíst mango syrové: se slupkou nebo bez ní, jak správně oloupat a nakrájet

Hnízda potápěčských kachen vylézající z hnízd se drží v hustých rákosových houštinách pouze první dva až tři týdny a poté se vystěhují do otevřenějších a hlubokovodních míst, kde se drží řídkých houštin nebo jednotlivých rákosových keřů. Při napadení opeřenými predátory se mláďata rychle ponoří a po plavání pod vodou se vynoří na jiném místě, často mezi rákosovými houštinami.

Kromě obecných strukturních a biologických rysů popsaných výše má každý druh potápěčských kachen také své vlastní vlastnosti. Níže je jejich stručný popis.

Gogol

Jedná se o středně velkou kachnu (váha 0,6-1,1 kg). Pestrá barva kačera v jarním opeření je tvořena kombinací černého a sněhově bílého opeření. Po stranách černé hlavy vynikají velké bílé skvrny, podle kterých ji lze snadno odlišit od ostatních druhů kachen. U samice tyto skvrny chybí a černé barvy opeření jsou nahrazeny hnědými.

Gogol hnízdí v dutinách stromů, a proto je jeho rozšíření omezeno na lesní pásmo evropské a asijské části SSSR. V rámci stepního pásma se vyskytuje sporadicky, především v dochovaných lužních lesích některých řek (Dunaj, Volha, Ural).

Hnízdo se vyrábí v dutinách stromů, které rostou v blízkosti vodních ploch. Při nedostatku dutin si samice někdy hnízdí v polodutých pařezech, ve hromadách klád a dokonce i v kupkách sena. Často dvě samice kladou vajíčka do jedné prohlubně. Zlatoočky velmi ochotně obsazují budky a budky zavěšené na stromech.

Zlatoočky přilétají na svá hnízdiště brzy. Někdy led ještě nestihl roztát, než se na nádržích objeví první jejich hejna. Například v severní části Rybinské přehrady se první zlatoočky objevují každoročně v druhých deseti dnech dubna a o tři až čtyři dny později začíná jejich masová migrace. Začínají zde klást vajíčka na začátku třetího desátého dubna, ale masový výskyt plných snůšek je pozorován v polovině května. Kompletní snůška obsahuje nejčastěji 8 až 12 poměrně velkých modrozelených vajec. Jejich průměrná velikost je 58 × 42 mm a hmotnost 68 g Po 30 dnech inkubace se líhnou mláďata, která se pomocí dobře vyvinutých drápů a tuhého ocasu snadno vyberou z prohlubně libovolné hloubky. Samice je odnášela do vody a od prvního dne umí dobře plavat a potápět se.

Zlatoočky se živí především živočišnou potravou, která zahrnuje různý vodní hmyz, drobní korýši a měkkýši a někdy i malé ryby. Zeleninové krmivo se konzumuje pouze ve formě malé příměsi.

Kachna chocholatá

Jinak se tomu říká blackie. Má střední rozměry (váha 0,6-0,9 kg). Kačer v jarním opeření má jasně viditelný dlouhý hřeben z černého peří se zelenofialovým nádechem na hlavě. Záda, krk a hruď jsou černé, boky a břicho jsou bílé. Samice je také zbarvena stejně, ale černá barva jejího peří je nahrazena hnědou a není ostře odlišena od bílého;

Kachna chocholatá je velmi rozšířená. U nás hnízdí především v lesních a lesostepních pásmech Evropy a Asie. Největší počet dosahuje v jezerních lesostepích západní Sibiře a Karélie.

Přečtěte si více
Výhody a poškození zmrazeného citronu

Tento ponor byl pozorován na hnízdišti a na řadě míst ve stepní zóně, zejména v nivách Dněpru, v Povolží, na Sarpinských jezerech a v řadě stepních nádrží v Transvolžské oblasti. a severním Kazachstánu.

Kachny chocholaté si nejčastěji hnízdí mezi houštinami travnaté vegetace na malých ostrůvcích nebo na rákosových závějích a umisťují je poblíž otevřených oblastí. Existují informace o hnízdění těchto kachen i v dutinách stromů. Obsazují také hnízdní budky a travnaté budky umístěné na zemi. Kachny chocholaté hnízdí poměrně pozdě. Například v Tatarstánu a na přehradě Rybinsk začíná kladení vajec v posledních deseti dnech května. Počet vajec v přehradě Rybinsk se pohyboval od 9 do 13, v průměru 11. Jejich průměrná velikost zde byla 57X41 mm a hmotnost 56 g.

Kachna chocholačka se živí převážně potravou živočišného původu. Živí se především různými druhy měkkýšů, méně hmyzem (larvy vážek a chrostíků, krvavci, brouci), drobnými korýši a rybami. Při nedostatku živočišné potravy konzumuje i rostliny.

White-eyed potápět

Jedná se o poměrně malou kachnu (váha cca 500 g). Barva hlavy, krku a hrudi samce v jarním opeření je hnědočervená. Horní strana těla je tmavě hnědá a brada, většina břicha a zrcátko na křídlech jsou bílé. Horní část těla samice je hnědohnědé barvy, která postupně přechází v bílé bříško.

Kachna bělooká je široce rozšířena po stepních a pouštních zónách evropské a asijské části SSSR. Nejpočetnější je v deltách Syrdarji, Amudarji, Ili a na dolním toku Dněpru. Na jiných místech je poměrně vzácný a hnízdí nepravidelně, i když některé páry jdou až na sever k Rybinské přehradě. Na severním Kavkaze se vyskytuje v oblasti východního Azova, na Manyči a na dolním toku Kubanu, Kumy a Tereku. Mimochodem, jeho počty podléhají prudkým výkyvům, a to i na farmě Sladko-Limansky, kde ochotně obsazuje umělá hnízdiště. Například v roce 1957 zde bylo zaznamenáno 83 spojek. Během následujících pěti let se počet snůšek zvýšil na 126, ale v roce 1963 se jejich počet opět prudce snížil na 49 snůšek.

Kachna bělooká obvykle připlouvá do ústí řek Azov začátkem března. I přes tak brzký přílet začíná hnízdit poměrně pozdě. První vejce snesená v roce 1959 byla zaznamenána 13. dubna, ale častěji se objevují ve třetí dekádě tohoto měsíce. Hromadné snášení vajec nastává v květnu, ale pokračuje až do prvních deseti dnů v červnu.

Plná snůška tohoto druhu obsahuje 4 až 17 vajec a snůšky obsahující více než 13 vajec jsou vzácné a nepochybně dvojnásobné. Průměrná velikost snůšky kachny bělooké v některých letech byla 10,1–10,2 vajec. Nejčastěji snůšky obsahovaly 9 až 12 vajec, která měla světle hnědou barvu. Vajíčka jsou poměrně malá: jejich průměrná velikost je 51×38 mm a jejich hmotnost je asi 42 g Velikostí a barvou se dobře liší od vajec jiných druhů kachen. Inkubace trvá 26-27 dní.

Líhnutí kuřat kachen bělookých na farmě Sladko-Limanský začíná v polovině května a obvykle končí začátkem července. Úbytek kuřat během jejich vývoje je poměrně velký: v roce 1963 to bylo asi 40 %.

Přečtěte si více
Léčba šiškami: lidové recepty, domácí léčebné metody, příprava mastí, odvarů, léčebné vlastnosti a lékařský dohled.

Potrava kachny bělooké je tvořena převážně zelenými částmi a semeny vodních rostlin (dřevonosné a vláknité řasy, jezírko, růžkatec aj.). V menším množství konzumuje potravu živočišného původu (vodní hmyz a jeho larvy apod.).

ryšavec

Na Ukrajině a na Kubáni je lovcům známější jako sivasha. Jedná se o středně velkou kachnu (váha 0,7-1,1 kg). Kačer v jarním opeření se od samice liší tmavě červenou hlavou a světle šedým zbarvením na hřbetě a bocích. Jeho hruď a spodní ocas jsou černé, jeho břicho je šedobílé a jeho křídla jsou světle šedá. Hlava a přední část těla samice jsou červenohnědé se světlými plochami u zobáku a na hrdle. Její záda jsou poseta tmavě hnědými příčnými pruhy.

V Sovětském svazu je kachna rudohlavá široce rozšířena v nádržích stepní zóny, sahá až na východ k jezeru Bajkal. Největší počet dosahuje na stepních jezerech západní Sibiře a severního Kazachstánu. Na severním Kavkaze hnízdí v malém počtu na všech jezerech a velkých řekách, ale ve východní oblasti Azovska je to poměrně početná kachna. V některých letech tato kachna obsadila až 190 umělých hnízdišť na farmě Sladko-Limansky, ale mnoho hnízd bylo nalezeno i v přírodních podmínkách.

Přílet prvních jedinců kachny rudohlavé do oblasti východního Azovska nastává koncem února. Jeho masová migrace se zde obvykle vyskytuje v první polovině března, v Tatarsku a oblasti Orenburg – v polovině dubna a na Barabinských jezerech – začátkem května. Snáška vajec v oblasti Azov obvykle začíná na konci prvních deseti dnů dubna a nejčastěji končí v prvních deseti dnech června a v barabinské stepi – obvykle od 5. května do 25. května.

Vajíčka rypoše červenohlavého mají hned po snesení zelenomodrý nádech, ale brzy se jejich barva stává tmavě olivovou. Velikostí a barvou se dobře liší od vajec jiných kachen. Jejich délka se pohybuje od 52 do 65 mm, šířka od 35 do 49 mm, tj. v průměru měří 59×43 mm. Průměrná hmotnost je asi 65 g.

Plná snůška rypoše rudohlavého se pohybuje od 4 do 17 vajec, i když největší snůšky (12-17 vajec) jsou méně časté a jsou nepochybně dvojnásobné. Nejčastěji se snůška skládá ze 7-9, v průměru 8 vajec.

Líhnutí kuřat kachen rudohlavých v oblasti východního Azova začíná na konci prvních deseti dnů května a obvykle pokračuje až do prvních deseti dnů července. Úmrtnost kuřat během jejich vývoje na farmě Sladko-Limansky v roce 1963 byla asi 30 %. V devíti odchovech mladých zvířat patřících do poslední věkové skupiny bylo v průměru 5,8 kuřat.

Kachna zrzavá se živí jak rostlinnou, tak živočišnou potravou a poměr těchto potravin se mění v závislosti na ročním období a jejím prostředí. V nádržích farmy Sladko-Limansky v letních a podzimních měsících požírá hlavně řasy chara, dále listy a semena jehličnanů, rohovce a dalších rostlin. V těchto měsících konzumuje mnohem méně živočišné potravy (hmyz a jeho larvy, měkkýši atd.).

Přečtěte si více
Choroby a škůdci zelených plodin

Pochard červený

Má poměrně velké rozměry (váha 1-1,3 kg) a dobrou chuť masa, a proto je nepochybně zajímavý jako předmět sportovního lovu. Od ostatních potápěčských kachen se liší svým poměrně jasným zbarvením. Hlava draka je jasně červená, jeho zobák a nohy jsou červené a jeho hruď a břicho jsou černé. Samice je stejně jako samec v letním peří méně pestře zbarvená. Vršek těla a hlava jsou hlinité hnědé, spodek špinavě bílý.

Pohrdlík rudonosý je rozšířen především ve stepních a pouštních zónách Střední Asie a Kazachstánu. V evropské části SSSR hnízdí na dolním toku Volhy, na sardinských jezerech, záplavách Kuma a Terek, na ústích řek východní oblasti Azov a na jihu Ukrajiny. Jeho počet v Ciscaucasia není velký. Například v nádržích farmy Sladko-Limansky bylo v roce 1955 asi 6 hnízdících párů. Ale později, díky využívání umělých hnízdišť, která potápka obsazuje ochotněji než jiné druhy potápěčských kachen, se jeho počet na farmě začal rapidně zvyšovat. Jestliže v roce 1957 snesli 17 snůšek do umělých hnízd (nepočítaje smíšená), pak v dalších letech jejich počet neustále rostl a v roce 1965 dosáhl 399, tedy za tyto roky se zvýšil více než 23krát. V důsledku toho se kachna rudá v osvědčených lovištích umístěných v jejích hnízdištích může ukázat jako velmi nadějný druh.

Kachny červenonosé přilétají do nádrží východní Ciscaucasia obvykle v polovině března. Ale na jiných místech jejich hnízdění se objevují mnohem později. Na dolním toku Amudarji a Syrdarji a na středním toku Omby tedy k jejich příchodu dochází v polovině dubna a na dolním toku řeky Irgiz (oblast Aktobe) – na konci tohoto měsíce .

Ke snášení vajec na farmě Sladko-Limansky dochází od konce prvního nebo od poloviny druhého deseti dnů dubna a pokračuje až do začátku měsíce, méně často až do poloviny tohoto měsíce. Počet vajec v plné snůšce v letech 1957-1959. v ojedinělých případech jich bylo více než 13. Ale v dalších letech, jak se počet této kachny v nádržích farmy zvyšoval, začaly se nacházet snůšky i s 20-23 vejci. Průměrná velikost snůšky v roce 1958 byla 8,2 vejce, v roce 1959 to bylo 8,6 vejce a v roce 1963 to bylo 10,1 vejce, přičemž téměř tři čtvrtiny snůšek (72 %) obsahovaly 6 až 12 vajec. Všechny větší spojky byly nepochybně minimálně dvouspojky. Jak již bylo zmíněno výše, tvorba smíšených snůšek u kachen je velmi častým jevem. Snášení vajec různými samicemi do jednoho hnízda obvykle pokračuje, dokud je jedna z nich neodnese k inkubaci. Ostatní kachny, které zde začaly snášet vejce, sem často chodí i nadále, ale bez přístupu do hnízda shazují vejce přímo na zem. Příkladem toho jsou dvě hnízda nalezená 24. dubna 1963 na jednom z rozlehlých splavů porostlých rákosím. V jednom z nich bylo 14 a navíc 15 vajec leželo kolem hnízda; v dalším, který se nachází 4 minuty od prvního, bylo 10 vajec a 20 kolem hnízda. Všechna vejce umístěná v těchto hnízdech i mimo ně patřila pouze rypošu červenonosému.

Přečtěte si více
Stmívač s neutrálem a bez - který je lepší vybrat, jaké jsou rozdíly

Vejce kachny rudonosé jsou zcela bílá, ale líhnutím získávají nahnědlou barvu. Délka 54-60 mm, šířka 42-44 mm, hmotnost cca 56 g Líhnutí kuřat na farmě Sladko-Limansky začíná v polovině května a končí převážně koncem června, ale v některých letech (1958, 1963) bývá. potrvá do poloviny července. Počet kuřat v odchovech na konci jejich vývoje v roce 1963 byl v průměru 5,7.

Kachna rudonosá se živí téměř výhradně rostlinnou potravou, skládající se z řas, listů jezírka, nať růžkatu a uruti a také semeny vodních rostlin. Zbytky potravy v devíti žaludcích kachen rudonosých, které jsme zkoumali, ulovených v nádržích farmy Sladko-Limansky v srpnu 1960, se skládaly ze 75 % (hmotnostních) charophyte a vláknitých řas, listů rybníčků a 25 % semena jezerního a mořského rákosu, jezírku a rohovce.

Savka

Od ostatních kachen se výrazně liší, proto je někdy řazen do zvláštní skupiny kachen. Obě pohlaví jsou nahoře šedohnědá. Samec má navíc bílou hlavu a jasně modrý zobák. Nejcharakterističtějším znakem kachny je ale trčící ocas, ale i na dálku je těžké si ji splést s jinými kachnami. Pro myslivce je častěji známá jako kachna modrozobá nebo bělohlavá.

Hlavní hnízdiště kachny bělohlavé v Sovětském svazu se nacházejí v povodích Syrdarja, Amudarja, na Balchaši a stepních jezerech severního Kazachstánu až po jezero Chany. Hnízdí také v oblasti Dolního Volhy, zejména na Sarpinských jezerech, a také na některých místech na jihu Ukrajiny. Vyskytuje se velmi vzácně v západní části Ciscaucasia; hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1948 na nádrži Usť-Manych a ústí řek východní oblasti Azova a od roku 1956 již třikrát hnízdil v nádržích Sladko- Limanský statek, kde pokaždé obsadil umělá hnízdiště.

V přirozených podmínkách si kachna bělohlavá hnízdí na vorech nebo využívá stará hnízda potápěčských kachen umístěná pod krytem rákosových houštin poblíž otevřených oblastí. Plná snůška obsahuje asi 6 velmi velkých vajec. Jejich délka je od 67 do 70 mm a šířka od 48 do 51 mm. Drsný povrch vajec je zbarven špinavě bílý. Přes den se samice s mláďaty zdržuje na samém okraji rákosových houštin, do kterých se v případě nebezpečí rychle schová. Ale večer se kuřata mohou při hledání potravy přesunout na otevřenější místa.

Kachny bělohlavé se živí převážně rostlinnou potravou, kterou tvoří charophyte řasy, listy jezírka, rohovec a další vodní rostliny a jejich semena. Z živočišné potravy konzumují různý vodní hmyz, především larvy komárů (krevní červy), měkkýše a drobné korýše.

Další materiály k tématu

  • Druhové složení a biologie suchozemských kachen
  • Druhové složení a biologie kachen
  • Druhové složení a biologie hus
  • Kachna dodržování hygieny
  • Historie používání umělých budek pro divoké kachny
  • Plevele a jejich druhové složení
  • Vlastnosti chovu kachen
  • Kachny v biocenózách lesostepního Trans-Uralu
  • Druhové složení škůdců v botanických sbírkách
  • Plemeno pekingské kachny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button