Napady

Jaká je maximální hmotnost zajíce?

Před zakoupením vstupenky na atrakci si prosím přečtěte pravidla pro návštěvu atrakce, která jsou vyvěšena níže a přímo na atrakci. Provozní doba atrakcí se může měnit v závislosti na počasí.

Řád – Lagomorpha (Lagomorpha)
Čeleď – Leporidae
Druh – Zajíc bílý (Lepus timidus)

Vzhled: Bílý zajíc je velkým zástupcem druhu. Délka jeho těla se pohybuje od 45 do 65 centimetrů. Hmotnost se pohybuje od 2 do 5,3 kilogramů. Délka ocasu je 4-8 centimetrů. Samci jsou o něco menší než samice. Délka uší je 7-10 centimetrů. Tlapky jsou široké, zespodu pokryté srstí, díky čemuž se zvířata snadno pohybují na volné sněhové pokrývce. Tento bod je velmi důležitý při útěku před predátorem. Barva srsti závisí na ročním období. V zimě je kůže bílá a pouze špičky uší jsou tmavé. Letní srst má různé hnědé odstíny. Horní část těla je mnohem tmavší než spodní část. Pozoruhodnou věcí na zajíci je jeho ocas, který během roku nemění barvu a zůstává bílý. Pouze zajíci žijící v Irsku mají v létě horní část ocasu tmavě šedou. Barva samců a samic je stejná.

Místo výskytu: Zajíc horský žije v tundře, lesích a částečně lesostepních zónách severní Evropy (Skandinávie, severní Polsko, izolované populace v Irsku, Skotsku, Walesu), Rusku, Kazachstánu, severozápadním Mongolsku, severovýchodní Číně, Japonsku (ostrov Hokkaido) . Aklimatizován v Jižní Americe (Chile a Argentina). Obývá některé arktické ostrovy (Novosibirsk, Vaigach, Kolguev). V relativně nedávné minulosti byl rozšířen mnohem jižněji; ve švýcarských Alpách se zachovala reliktní oblast bývalého hřebene. V Rusku je rozšířen na většině území, na severu až po pásmo tundry včetně. Jižní hranice pohoří probíhá podél jižních okrajů lesní zóny.

Životní styl: Tato zvířata vedou osamělý životní styl. Zajíci na sněžnicích jsou aktivní v noci, někdy brzy ráno nebo pozdě večer. Přes den odpočívají v trávě a mačkají ji. V tundře si dělají do sněhu podlouhlé díry a v případě nebezpečí se do nich schovávají. Při stavbě děr zajíc sníh nevyhazuje, ale šlape. Na krmná místa chodí pouze po osvědčené trase a vracejí se do brlohu, zamotávajíce si stopy, zatímco zajíci uskakují do stran a otáčejí se zpět. Pokud je nabídka potravy špatná, zajíc bílý provádí sezónní migrace. Migrují především severní zástupci druhu. Tato zvířata se mohou pohybovat stovky kilometrů. Zajíci migrují ve skupinách několika jedinců, po dosažení úrodnější oblasti vedou opět samotářský způsob života.

Питание: Strava se skládá z rostlinných potravin, ale výrazně se liší v závislosti na stanovišti zvířat. V létě se bílí zajíci živí rostlinami, bobulemi a houbami a v zimě využívají kůru a větve keřů. Kromě toho bílí zajíci jedí seno a šišky.

Reprodukce: Zajíci na sněžnicích žijící v severních oblastech a zejména v tundře mají pouze jeden vrh za sezónu. Ale jižní bratři zvládnou vyrobit 2-3 mláďata. Období páření na severu začíná v květnu, zatímco v jiných regionech nastává první říje v březnu, druhá v červnu a třetí v srpnu. Samci mezi sebou bojují o samice. Doba březosti je 45-55 dní. Samice si nedělá doupě, ale rodí své zajíce přímo na zemi, přičemž si vybere malou prohlubeň. V chovu je 2-8 mláďat. Počet zajíců závisí na jejich stanovišti – zajíci severní mají více mláďat než zajíci jižní. Hmotnost novorozenců je 100-120 gramů. Jejich těla jsou pokryta srstí, jejich oči jsou otevřené. Matka své potomky měsíc krmí mlékem. Již ve 3. týdnu se zajíček osamostatní. Dospívají v 10 měsících. Průměrná délka života ve volné přírodě je v průměru 5 let a maximální zástupci druhu žijí až 15 let. Ale taková dlouhá játra se nacházejí pouze v zajetí. Starý jedinec nemůže přežít v tundře a lese, protože je snadnou kořistí pro dravce. Naši mazlíčci: V našem parku jsou čtyři bílí zajíci. Přišli do našeho parku z jakutské zoo.

Přečtěte si více
Jakou geotextilii zvolit pro dlažební desky?

Stále si myslíte, že zajíci jsou roztomilá a nadýchaná stvoření? Náš článek změní vaše chápání těchto zvířat. Prozradíme vám, jaký je největší zajíc na světě, a svá slova potvrdíme fotkami.

Rozlišující vlastnosti

Největším zajícem ve volné přírodě je zajíc polní. Má štíhlé a protáhlé tělo o průměrné délce asi 70 centimetrů. Kostra je lehká, protože zvíře je nuceno se neustále pohybovat. Jeho jedinou obranou proti predátorům je rychlost a zde mohou těžké kosti sehrát katastrofální roli. Ocas je dobře ohraničený a vyčnívá 10 centimetrů nad tělo.

Uši mohou v závislosti na plemeni dosahovat délky až 15 centimetrů. Zadní nohy jsou delší než přední, což umožňuje zvířeti při pronásledování dravce provádět nečekané manévry – skok do strany, prudká změna směru, skok vpřed. Díky zadním nohám může zajíc při běhu dosáhnout rychlosti 15 kilometrů za hodinu.

Uši a tlapky jsou převážně tmavé barvy. Špička ocasu je také tmavá. Ale hlavní barva zajíce přímo závisí na regionu, ve kterém žije. Vyskytují se téměř bílí, šedí, hnědí, červení a nažloutlí jedinci. Vlna často kombinuje několik odstínů.

Změna kožichu

Stejně jako mnoho dalších zástupců zaječí „rodiny“ mění zajíc na jaře a na podzim svůj kožich. Na jaře začíná línání s prvními teplými dny – v březnu a končí v průměru koncem května. V této době se zajíc stává jasným a téměř neviditelným v trávě, keřích a kořenech stromů, kde se rád schovává.

S nástupem podzimu začíná druhé svlékání. Končí těsně před prvními mrazíky, zajíc získá světlou srst a hustou podsadu, která mu pomáhá přečkat zimu.

Oblast

Zajíc se vyskytuje téměř všude v Rusku. Do některých oblastí byl zavlečen uměle a dobře zakořenil – Dálný východ, Krasnodarský kraj, Altaj a jinde. Z důvodů, které zoologové neznali, nebylo možné v Burjatsku chovat zajíce. Přes všechny pokusy se zajíc nestal místním obyvatelem.

Dobře se však uchytil v Jižní a Severní Americe, na Novém Zélandu a dalších zemích, kam byl přivezen na začátku minulého století. Příběh o osídlení Austrálie zajícem byl smutný. K nárůstu populace přispělo zdejší klima a absence velkého množství predátorů. V důsledku toho zajíci začali jíst úrodu farmářů a byli klasifikováni jako škůdci. Australané se jich stále nemohou zbavit.

Normální činnost

Zajíc si většinou vybere „své“ teritorium a zdržuje se na něm, své obvyklé místo opouští jen v naléhavých případech. Typická velikost revíru zajíce je 50 hektarů. V této oblasti může žít několik rodin. Optimálními místy pro toto zvíře jsou lesostepi a řídké lesy. V létě zde vždy najdete potravu a zajíc se nejčastěji vydává za krmením desítky kilometrů od svého noclehu. Takto se chrání před predátory.

Zajíc žije na vysočině jen zřídka, ale v období hladomoru se tam může dostat. Také se při nedostatku dostatečné potravy začíná přibližovat k lidským sídlům, kde požírá zbytky rostlin z polí a může se stát i ničitelem skladišť a stodol.

Přečtěte si více
Jak resetovat servisní interval na Škoda: Octavia, Rapid, Fabia, Superb, Yeti |

Druhy žijící v horách vždy na zimu sestupují do rovin. Je to dáno potřebou vody, která se v nížinách hledá mnohem snadněji.

Noční život

Ne každý ví, že zajíc je noční zvíře. Během denního světla spí a za soumraku se vydává hledat jídlo. Ráno se vrací do své „ložnice“ a schovává se před sluncem až do večera. Ale zajíc nemá stálou noru! Ano, a obecně nevykopává díry!

Zvíře si na místech, kde najde úkryt před horkem, tvoří malá pelíšky. Obvykle jsou to kořeny stromů, vysoká tráva na poli, keře a další. Pokud zajíc narazí na cizí opuštěnou noru, obsadí ji. Nejčastěji si vybírá opuštěné domky lišek a jezevců.

Stojí za zmínku, že zajíc mění svá hnízdiště mnohokrát v závislosti na ročním období a situaci. Například na jaře vyhledává dobře prohřátá místa, při říčních záplavách se usazuje na vyvýšeninách a v zimě se zavrtává do sněhu na závětrné straně.

Mimochodem, v chladném období se zajíci často usazují v senících. Zalezou do kupky sena a udělají si pohodlný „domeček“. Blízkost lidí ho vůbec neděsí.

Reprodukce

Hnízdní období je jedinou dobou, kdy je zajíc aktivní během dne. Kolem února začíná samec vyhledávat samičku a udržuje o ni zájem až do podzimu. Zajíci často žijí v ustálených párech, ale cítí se skvěle i sami.

V období páření je samice zajíce schopna porodit 2-3 mláďata. Najednou rodí asi 4 vidoucí zajíci. Zhruba týden se živí mlékem a pak přejdou na normální stravu.

Zajímavý! Zajíci mají docela průměrné matky. V blízkosti mláďat se nezdržují ani při krmení mlékem. Matky jdou dál od hnízdiště hledat potravu a objevují se až v době krmení. Pak zase odejdou.

Miminka jsou velmi zranitelná. Mají křehké kosti, často trpí dýchacími potížemi a natrženými chrupavkami v uších. Asi čtvrtina z nich zemře na nemoci a další část sežerou predátoři. Méně než polovina mláďat zajíců se dožije pohlavní dospělosti, ke které dochází ve věku jednoho roku.

Životnost

Rusakovy nelze považovat za dlouhověké. V průměru se dožívají 7-8 let, zde je však nutné oddělit samce a samice. Ti první se jen zřídka dožijí věku pěti let, ale samice zajíce se mohou dožít až devíti let.

Zajíci jsou v péči velmi nenároční. Dobře se snášejí ve výbězích, kde je dostatek sena k zajištění lůžka. Hlavní věcí je poskytnout zajícům ochranu před větrem a sluncem a také volný přístup k vodě. A samozřejmě je třeba věnovat velkou pozornost potravě pro tato zvířata.

Zaječí menu

Zajíci jsou převážně býložravci, proto je při chovu v zajetí důležité poskytovat jim potravu, která se blíží skutečným podmínkám.

Na jaře by základem stravy měly být mladé výhonky rostlin, stejně jako listy a jetel. Je oblíbenou pochoutkou dlouhouchých. Čas od času jim můžete dát čerstvé bobule, zeleninu a ovoce. Neměly by však překročit 30% obvyklé stravy, protože zajíci si na takové jídlo velmi rychle zvyknou a začnou odmítat listy a větvičky.

Přečtěte si více
Dictamnus (hořící keř): popis, zemědělská technologie a vlastnosti rostliny

V zimě zvířata ve volné přírodě vytahují zbytky rostlin zpod sněhu a jedí kůru stromů. Poskytnout jim potravu proto není tak obtížné. Krmte své zajíce zeleninou, sušenou trávou a kupujte minerální doplňky ve speciálních obchodech.

Zajímavý! Všimli jste si, jak jsme si všimli, že zajíci jsou „převážně“ býložravci? To je způsobeno skutečností, že během období hladu se tato zvířata stávají všežravými. Snadno sežerou i ptáky uvízlé v loveckých osidlech.

Průměrná velikost a hmotnost dospělého zajíce

Zajíci jsou jedním z nejrozšířenějších savců na Zemi. Jsou jich více než tři desítky plemen, z nichž každé má svou velikost a váhu. Proto je extrémně obtížné pojmenovat průměrnou hmotnost dospělého zvířete. Za úvahu také stojí, že určitý vliv na váhovou kategorii má stanoviště a strava, stejně jako roční období.

Například v Rusku zajíci během léta hodně žerou. A v zimě ztratí 20 % celkové tělesné hmotnosti. Plemena, která trvale obývají jižní oblasti, jsou vždy štíhlejší a lehčí.

Ale přesto existují průměrné váhové parametry. Zoologové obvykle tvrdí, že průměrný zajíc neváží více než 7 kilogramů. Minimální hmotnost zvířete neklesne pod 5 kilogramů.

Největší plemena králíků

Králíci jsou blízcí příbuzní zajíců. Mají mnoho společných rysů, ale také mnoho rozdílů. A za prvé, králíci jsou určeny k chovu v zajetí. Řada plemen navíc dorůstá skutečně gigantických velikostí.

belgický

Toto plemeno je často zaměňováno s vlámským plemenem. Ve skutečnosti jsou belgičtí králíci potomky vlámského králíka. Plemeno bylo původně vyvinuto v 16. století v Belgii, aby poskytovalo obyvatelstvu relativně levné maso. Koneckonců, takoví obři rychle rostou a jsou schopni zajistit maso pro celou rodinu.

Průměrná délka králíků tohoto plemene je 70 centimetrů, ale metr není neobvyklý. Hmotnost dospělého je 9 kilogramů a délka uší dosahuje 20 centimetrů. Barva je převážně šedá; jedinci s bílými vlasy jsou velmi vzácní.

Kalifornie

Další obr, který byl vyšlechtěn na počátku 20. století. Králík rychle roste a zaujímá přední místo v seznamu masných plemen. Průměrná hmotnost dospělého člověka se blíží 5 kilogramům.

Svým vzhledem se velmi liší od svých příbuzných. Králíci mají krátké tělo se zaoblenou hlavou a prakticky nedefinovaným krkem. Zbarvení je moc krásné! Nejběžnější je bílá srst s tmavými skvrnami. Často se najdou i luxusnější barvy. Například čokoláda nebo šeřík.

Srst kalifornského králíka je považována za cennou a kůže se používá k výrobě různých předmětů.

Šedý obr

Potomci vlámského plemene se vyznačují velkými kostmi a výbornou odolností vůči řadě nemocí. Mají vysokou vitalitu a rychle rostou. Hlavní barva je šedá, ale zoologům se podařilo vyšlechtit zástupce tohoto plemene s „železnou“ barvou.

Králíci jsou držitelé rekordů

Koho lze považovat za rekordmana mezi králíky? Nyní vám povíme o těchto úžasných tvorech.

Darius

Největší králík na světě byl před 13 lety zařazen do Guinessovy knihy rekordů. V té době byla jeho délka 1 metr a 20 centimetrů. Hmotnost byla asi 20 kilogramů.

Přečtěte si více
Jak správně nabíjet baterie ze solárního panelu.

Králík se vyznačoval svou aktivitou, rychlostí a výbornou chutí k jídlu. Majitel ho krmil zeleninou a ovocem. Klidně mohl sníst několik kilogramů pamlsků denně.

Ralph

Tento krasavec byl několikrát zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Poprvé o váze 22 kilogramů a výšce jeden metr dvacet centimetrů. Podruhé získal Ralph status největšího králíka o váze 26 kilogramů.

Jak je vidět, tito krasavci s dlouhýma ušima nejsou tak jednoduché, jak je obvykle vnímáme. A doufáme, že jste se z našeho článku dozvěděli spoustu zajímavostí o zajících a králících.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button