Japonský makak. Životní styl a stanoviště japonských makaků | Svět zvířat
Makakové, stejně jako opice obecně, vždy vyvolávají bouři emocí. To není překvapivé, protože tak připomínají člověka, jako by byly jeho karikaturou.

Podle zoologů chování makaků připomíná chování lidí, které vidí kolem sebe. Potvrzují to četné příběhy turistů o chování zvířat, které je na plážích, v horách nebo jinde úplně jiné.
Samostatný Japonští makakové, na které se jezdí dívat lidé z celého světa a které se již dávno nestaly jen vzácným druhem opic zapsaným v Červené knize, ale také jednou z hlavních atrakcí severního Japonska.
Charakteristika a stanoviště japonského makaka
Tyto roztomilé opice se vyznačují zvýšenou zvědavostí, družností, zlomyslností a touhou potěšit. Jakmile Japonský makak oznámení fotografie – nebo televizní kamera, okamžitě zaujme důležitý pohled a začne se čile věnovat svým věcem.
Časté jsou případy, kdy makakové po zpozorování turistů „pózují“ ve skupinách, „koupou“ se na parádu nebo hrají sněhové koule. Po těchto akcích zvířata nezapomínají oslovit lidi pro dárek a přitom si zachovat důstojnost skutečného severního samuraje.
Tím podobnosti se „severními samuraji“ nekončí. Stejně jako lidé se i makakové rádi koupou v horkých sopečných pramenech ostrova Honšú, kde je obdivují turisté.

Na snímku japonští makakové v horkém prameni.
Existuje mylná představa, že tato populace žije výhradně v blízkosti sopek Honšú a pochází odtud. Ve skutečnosti je jejich historickou vlastí ostrov Yakushima (Košima) a jejich přirozeným prostředím je celé Japonsko.
Sněžní makakové, jak jim říkají cestovní kanceláře, žijí ve všech japonských lesích, od subtropů po vysočiny, po celé zemi. Japonci chrání obyvatelstvo jako největší poklad své země a oficiálně uznávají tyto makaky jako národní poklad.
Oblast distribuce zvířat však není zcela omezena na Japonsko. V roce 1972 došlo k podivné události: při převozu do zoologické zahrady v USA, konkrétně ve státě Texas, utekla skupina japonských makaků.
Vše se zřejmě líbilo „ilegálním“ přistěhovalcům, protože v zalesněné části státu, v přírodních podmínkách, stále žije a bují malá populace tohoto druhu.

Co do zdejšího kempu láká obrovské množství turistů s dětmi, kteří chtějí strávit víkend nejen v přírodě, ale také ve společnosti těchto půvabných zvířat.
Stejný, Japonští makakové sněžní žijí v zoologických zahradách po celém světě, včetně Moskvy. Navíc jde o jedno z mála zvířat, jejichž délka života v zajetí je několikanásobně delší než počet let, které žijí ve volné přírodě.
Charakter a životní styl japonského makaka
Makakové jsou vysoce organizovaná a velmi společenská zvířata, snadno se přizpůsobující jakýmkoli životním podmínkám, včetně klimatu. Makakové žijí ve velkých hejnech skládajících se z několika desítek rodin.
Navíc slovo „rodina“ zde není konvenčním označením; tato zvířata mají koncept „manželství“ a výchovy mláďat a na tomto procesu se podílí i samec. Když turisty dojme pohled na krásnou chlupatou opici s mládětem na zádech, nemusí vidět matku, ale otce malého makaka.

Na této fotografii hrají japonští makakové sněhové koule, ale někdy schovávají jídlo, které jim lidé takto dávají.
Smečka je však velmi přísně organizována a hierarchie je přísně dodržována. Navíc ani jeden ze samců nezpochybňuje vůdcovo právo ani neopouští smečku. Kromě vedoucího, který řeší všechny problémy, s nimiž se komunita makaků potýká, je tu něco, co připomíná radu starších a dokonce něco podobného lidským školkám.
Tato zvířata s klidnou a přátelskou povahou nejsou bez zvědavosti a lásky k prozkoumávání všeho kolem sebe a přizpůsobují to pro svůj vlastní prospěch.
Je to pravděpodobně tato vlastnost, která vysvětluje, proč je tato populace jediným druhem makaků, který žije v klimatu s teplotami klesajícími pod nulu.
Obrázky koupajících se opic, které turisty tak těší, mají ve skutečnosti jednoduché vysvětlení. Japonský makak na jaře prohřívá a odstraňuje parazity ze srsti.
Makakové totiž obecně nesnášejí mínusové teploty a při poklesu teploměru pod nulu se všichni uchýlí do vody, která má i díky vysokému obsahu síry výborné antiparazitické vlastnosti.

Kuriózní je, že zatímco jedna část smečky, včetně miminek a starších jedinců, je ve vulkanickém zdroji, malá skupina nejrozvinutějších a nejzdravějších jedinců je zaneprázdněna získáváním potravy pro všechny. Týká se to nejen přirozené produkce potravin, ale také sběru dárků od turistů a jejich třídění.
Co se týče třídění dárků obdržených od lidí, zvířata jsou velmi hospodárná. Naprosto všichni turisté to viděli mnohokrát Japonští makakové v zimě, která na Honšú trvá čtyři měsíce, lidé dělají sněhové koule. Víra, že je opice hrají, je však mylná. Ve skutečnosti jsou dary přijaté od lidí zapečetěny ve sněhu a uloženy pro budoucí použití.
Dieta japonských makaků
Japonský makak je všežravec, ale dává přednost rostlinné potravě. Ve svém přirozeném prostředí makakové jedí plody a listy rostlin, vyhrabávají kořeny, rádi jedí vajíčka a jedí larvy hmyzu. Makakové žijící blíže severním územím nebo při lezení do hor „rybují“ – chytají raky, jiné měkkýše a samozřejmě ryby.
I přes poměrně přísné zákazy lidé navštěvující rezervaci zvířata často „léčí“ čímkoli, co mají po kapsách – čokoládovými tyčinkami, sušenkami, hamburgery, hranolky a chipsy. To vše makakové jedí s velkým potěšením a opakovaně bylo pozorováno, že dospělí jedinci dávají mláďatům čokoládové tyčinky.

Na obrázku je mládě japonského makaka.
V thajské zoo rodina japonských makaků chová exemplář, který těší turisty tím, že hltá párky v rohlíku a smývá je plechovkami sody. Tomuto makakovi je přes čtvrt století a přes všechny obavy veterinárního dozoru zoo se makak cítí skvěle a každý den navyšuje dary ve sběrném boxu vedle výběhu svých kolegů makaků a hltá rychlé občerstvení.
Reprodukce a délka života japonského makaka
Vzhledem k omezenému území pobytu, nedostatečné migraci a přítomnosti stabilních rodinných vztahů dochází u makaků k určitému vyhynutí způsobenému velkým počtem příbuzenských křížení a omezeným genofondem.
Průměrná délka života japonského makaka je ve volné přírodě 20-30 let, ale v zoologických zahradách a rezervacích žijí tato zvířata mnohonásobně déle. Například v losangeleské zoo vůdce místního oddílu makaků nedávno oslavil XNUMX. narozeniny a neměl v úmyslu „odejít do důchodu“.
Tento druh nemá určenou dobu pro páření; jejich „sexuální“ život je více podobný lidskému. Samice otěhotní různými způsoby a většinou se jim narodí jen jedno mládě o hmotnosti kolem půl kilogramu.

Na fotografii jsou makakové japonští: samice, samec a mládě
V případech, kdy se narodí dvojčata, se kolem „matky“ shromáždí celé hejno. Poslední narození „dvojčat“ v rodině makaků bylo zaznamenáno před více než 10 lety v rezervaci na ostrově Honšú. Březost samice trvá šest měsíců a během této doby se o ni samec velmi něžně stará.
Sněžní makakové z Japonska – nejúžasnější zvířata, kromě vysokého sociálního rozvoje a inteligence jsou také velmi krásná. Výška samců se pohybuje od 80 cm do metru s hmotností 13-15 kg a samice jsou ladnější – jsou kratší a asi o polovinu lehčí.
Obě jsou pokryty krásnou hustou šedou srstí všech možných odstínů od tmavého až po polární sníh. Pozorování těchto zvířat jak v rezervacích, tak v zoologických zahradách je vždy nesmírně zajímavé a přináší lidem spoustu pozitivních emocí.
Japonský makak (lat. Macaca fuscata). Jsou považovány za jedny z nejneobvyklejších žijících opic na naší planetě. Biotop navazuje na lokalitu největšího geotermálního pramene.

popis
Je považována za nejneobvyklejší opici na světě. Na rozdíl od svých přátelských, teplo milujících bratranců žijí v drsných podmínkách a velmi zasněžených zimách spící sopky Kuttara. Nachází se v blízkosti největšího geotermálního kráteru.
Sníh a mrazivé teploty v zimě koexistují s oblaky kouře a vodní páry stoupající z hlubin země. Opice se nejen naučily žít v drsných podmínkách ostrova, ale také se přizpůsobily energii země. Úžasné fotky opic ve vodě vypadají úžasně. Turisté z celého světa přijíždějí obdivovat tento nádherný obraz.

Внешний вид
Japonští makakové se vyznačují dlouhou hustou srstí a červenou kůží. V Japonsku se jim říká „červená kůže“.
Obličeje, nohy a hýždě opic zůstávají holé. Hustá srst je výsledkem evoluce a pomáhá tomuto druhu přežít v drsném klimatu. Barva se mění od hnědé, šedé až po žlutohnědou. Makakové mají malá a silná těla. Mají krátký ocas, malé uši a typickou makakovou protáhlou lebku. Oči jsou teplé hnědé se žlutavými odlesky. Opice tohoto druhu mají mimořádně inteligentní a výrazný vzhled.

Hmotnost tohoto druhu nepřesahuje 12 kg. Japonští makakové vykazují výrazný sexuální dimorfismus. Samci jsou větší a kompaktnější než samice. Největší samci dosahují hmotnosti 11,5 kg a výšky až 60 cm. Samice váží v průměru 8,4 kg a jsou vysoké 50–53 cm.
Vědci poukazují na souvislost mezi tělesnou hmotností japonských makaků a klimatem. Japonští makakové žijící v jižních oblastech mívají nižší hmotnost než makakové žijící v severních horách, kde je v zimních měsících více sněhu.
Opice žijící v příznivých podmínkách mají větší lebku než opice žijící v obtížných podmínkách.
Kde bydlí
Malé kolonie makaků žijí na všech ostrovech Japonského moře.

Tato stanoviště se vyznačují sněhem a teplotami pod nulou, které sousedí s teplotou horkých pramenů, které produkují velké množství vodní páry. Využitím tepla z těchto zdrojů přežívají opice poměrně tuhé zimy.
Žijí v drsných podmínkách spící sopky Kuttara, kde jsou zimy docela zasněžené.
Co jí
Tato zvířata jsou všežravá a mohou se živit různými způsoby. Makakové se živí až dvěma stovkami různých druhů rostlin. Strava se navíc může výrazně lišit v závislosti na ročním období. Potrava je hojná zejména na podzim, kdy jsou japonské lesy plné rostlinné potravy v podobě zralých listů, plodů, ořechů, různých kořenů, zralých i přezrálých plodů.

Brzy na jaře zvířata vyhrabávají spadané listí při hledání mladých výhonků bambusu nebo kapradí. Nacházejí také mladé pupeny a výhonky různých jiných rostlin. Zvířata je vyhrabávají zpod sněhu, trávy, listí a mechu jako zbytky loňské potravy.
Začátkem jara kladou vajíčka různé druhy ptáků, čímž začíná období jejich hnízdění. Tento druh se rád živí houbami, které se v japonských lesích hojně vyskytují. Houby rostou nejen na zemi, ale i na stromech, takže je snadno najdete v kteroukoli roční dobu.
Rozdíly mezi muži a ženami
Samci jsou větší než samice. V období rozmnožování tvoří páry, páří se, krmí, odpočívají a cestují.

Alfa samci mají právo vybrat si svého partnera. Mohou zničit i další manželské páry, pokud jsou v hierarchii o stupínek níže. Přestože se samice mohou pářit s jakýmkoli samcem, preferují dominantní samce. Ve všech případech si samice vybere jednoho nebo více samců k páření.
Reprodukce
Své schopnosti a dovednosti předávají svým potomkům. Své potomky chrání, sdílejí mezi sebou potravu, komunikují pomocí signálů a varují všechny členy skupiny v případě nebezpečí. Vzájemně se o sebe starají, vyhánějí škůdce a v rámci každé skupiny vytvářejí různá sociální pouta, která trvají dlouhou dobu. Nejčastěji mluvíme o manželských párech a komunikaci mezi matkou a dcerou.

Po páření nosí samice své budoucí potomky po dobu šesti měsíců. Obvykle se narodí jedno mládě, ale jsou případy, kdy se narodí více mláďat. Samice jsou připraveny k rozmnožování od čtvrtého roku, samci od šestého. Po narození si mláďata zvykají na dospělou potravu od jednoho a půl měsíce. Když jsou mláďata stará asi dva měsíce, mohou se krmit nezávisle na matce.
Během prvního měsíce života jsou mláďata držena na břiše své matky a poté přenesena na její záda. Na výchově mladé generace se podílejí i starší muži. Starají se nejen o jejich výchovu, ale také je krmí a nosí na zádech, jako rodiče.
Přírodní nepřátelé
Velmi trpí odlesňováním a rukama lovců. Je zde velké množství pytláků. Tyto skutečnosti vedou k neustálému snižování biotopů těchto zvířat.

Dá se říci, že počet japonských makaků je přímo závislý na ničení jejich biotopů. K výraznému snížení jejich počtu přispívá odlesňování.
Makakové se musí přizpůsobit novým životním podmínkám. Přestože jsou tito primáti v Japonsku chráněni, jeden člověk jich ročně zabije až 500, protože pravidelně útočí na farmy a ničí úrodu při hledání potravy.
Zajímavá fakta
- Jsou to docela úžasná stvoření, protože udržují určitou úroveň hygieny. Umývá a čistí produkty od zbytků zeminy. Odborníci varují, že semena by měla být před konzumací namočená ve vodě.
- Milují zábavu a druh zábavy závisí na ročním období. V zimě rádi sjíždějí hory jako lidé a hrají sněhové koule. Existenci takové úrovně inteligence u japonských makaků lze vysvětlit japonským náboženstvím, folklórem a uměním.
- Aktivní hlavně ve dne, zejména na stromech. Při vzájemné komunikaci používají vlastní komunikační prostředky a specialisté dokonce mluví zvláštním dialektem. Aktivně také používají mimiku a gesta. Makakové často používají k vyjádření svých myšlenek a pocitů zuby, výraz očí, polohu uší, zvednuté obočí atd. Je snadné odhadnout náladu zvířete podle výrazu obličeje. Mimika často připomíná lidské grimasy.
- Japonští makakové mají svůj vlastní způsob komunikace. Vědci zjistili, že opice mají dokonce svůj vlastní dialekt, když vydávají zvuky. K předávání informací a komunikaci používají také mimiku a gesta. K vyjádření myšlenek a pocitů používají makakové různé výrazy obličeje, ukazují zuby, zvedají obočí a dokonce zvedají uši.
- Vyskytly se případy, kdy skupiny makaků vtrhly do vesnic a terorizovaly obyvatele, pronásledovaly je a kradly jídlo z rukou dětí. Makakové vstupují na lidské území nejen kvůli potravě, ale také kvůli horkým pramenům. Aby se zabránilo opičí invazi, bylo rozhodnuto vybavit několik pramenů makaky nagana. Stalo se tak poté, co se opice pokusily ovládnout území známého letoviska.
- Vytvoření krmné stanice pro záchranu zvířat a částečné zabránění jejich invazi do okolních farem mělo nepříjemné důsledky, protože populace makaků v těchto oblastech byla uměle vytvořena.