Hodnoceni

KACHNY | Tento. Co je DUCKS?

KACHNY
skupina rodů vodního ptactva pavučinového patřící do čeledi Anatidae, kam patří také husy a labutě. Kachny se od nich liší relativně malou velikostí, krátkými nohami a krkem, poněkud zploštělým tělem a obvykle nestejným zbarvením opeření u samců a samic. Stejně jako husy, labutě a plameňáci mají kachny podél okrajů zobáku na vnitřní straně příčné zubovité hřebeny – destičky, které slouží k filtrování částic potravy od bahna nebo vody. Četné druhy kachen se vyskytují ve sladkovodních útvarech a mořích po celém světě.
DIVOKÉ KACHNY
Svaz amerických ornitologů klasifikuje divoké kachny do dvou podčeledí a šesti kmenů (kmen je taxon zařazený pod podčeleď, ale nad rod). Do podčeledi Anserinae patří jeden z jejich kmenů – dřevité neboli hvízdavé kachny (Dendrocygnini), které mají nejblíže k husám. Zbývající druhy tvoří podčeleď Anatinae, která zahrnuje pět kmenů: Tadornini (kachnaři), Cairinini (kachny pižmové a jejich blízcí příbuzní), Anatini (kachny pravé nebo fušující), Aythyini (pochardi), Mergini (kajci, kačenci, potápěči a jim blízké taxony). Anatini jsou zvláště dobře známé, protože tyto kachny jsou povrchovými krmítkami a nacházejí se především ve sladkovodních útvarech. Shánějí potravu v mělkých vodách, ponořují hlavu a přední část těla do vody, zadní část ponechávají nahoře. Do tohoto kmene patří kachna divoká, kachna americká černá, kachna šedá, pintail, teal, americký a obyčejný Wigeon, lopata, kachna karolinská a kachna mandarinská. Známé jsou také Aythyini, tzn. potápěčské kachny, které obývají sladké a brakické vody; při získávání potravy nebo útěku před predátory se potápí a plavou pod vodou. Do tohoto kmene patří američtí, dlouhonosí a obyčejní rypoši, kachňata a některé další druhy. Kachna šedá (Anas strepera) se rozmnožuje v jihozápadní Kanadě a na severu Spojených států a zimuje v jižních státech a velké části Mexika. Samec je štíhlejší, většinou šedý s bílým břichem, černým zádí a bílou skvrnou na zadním okraji křídla. Samice je nahnědlá a pestrá. Tento býložravý pták je oblíbeným předmětem sportovního lovu.

Kachna divoká (Anas plathyrhynchos) hnízdí v subarktických a mírných oblastech Starého a Nového světa a zimuje mnohem jižněji – v severní Africe, jižní Číně a Mexiku, Japonsku a na Floridě. Je předkem většiny plemen domácích kachen a jedním z nejvíce studovaných ptáků na světě.

ŽENA KACHNY MALSKÉ

KACHNA MALLANDSKÁ (DRAKE)

Kachna divoká (Anas rubripes) s tmavě hnědým zbarvením a bílou výstelkou křídel je neomylně identifikována podle vzhledu v letu. Obě pohlaví jsou zbarvena podobně: mají tmavé opeření se žlutohnědou hlavou a na křídle jakési zrcátko s fialovým kovovým leskem. Tento druh hnízdí v severní Kanadě a zimuje ve východních a středních Spojených státech, dosahuje Mexického zálivu.

AMERICAN BLACK DAWN

Pintail (Anas acuta) je snadno rozpoznatelný podle jeho dlouhého, jemně špičatého ocasu. Hnízdí v Arktidě a severním mírném pásmu a zimuje na jihu Spojených států, na severu Jižní Ameriky a v Indii.

Teal je přibližně 15 druhů kachen rozšířených po celém světě. Nejznámější ve Spojených státech je čírka Carolina (Anas carolinensis), která hnízdí v mírných oblastech severní polokoule a zimuje téměř po celých Spojených státech a Mexiku. Samec je malý, krásný šedý pták se zelenou skvrnou na kaštanové hlavě a jasně kovově zeleným zrcátkem na křídle. Samice je pestrá, nahnědlá, se zeleným zrcátkem. Hnědá tyrkysová (A. cyanoptera) je kaštanově zbarvená s namodralým zrcadlem. Zlatoočky tvoří rod Bucephala. Právě zlatoočka (B. clangula) hnízdí v severních oblastech Starého a Nového světa a zimu tráví v mírných zeměpisných šířkách. Samec je většinou bílý, s černým svrškem, bílými znaky na křídlech, načechranou, černozelenou hlavou a velkou bílou skvrnou mezi okem a zobákem. Samice je šedá s tmavě hnědou hlavou. Zlatoočka islandská (B. islandica) se rozmnožuje na Islandu, v Grónsku a v horách severozápadní Severní Ameriky. Samci jsou přibližně stejní jako zlatoočka obecná, ale jejich hlavy mají fialový odstín, křídla jsou více bílá a jejich obličejové skvrny mají srpovitý tvar. Zlatoočka malá neboli pulec (B. albeola) je jednou z nejmenších kachen. Tento druh hnízdí v subarktických oblastech Ameriky a zimuje na území od Velkých jezer a jižní Kanady až po Mexický záliv a Mexiko. Ve Starém světě je ryšavka obecná (Aythya ferina) blízká příbuzná dlouhonosých a amerických rypošů červenohlavých. Zdá se, že mezi nimi zaujímá mezilehlou pozici. Hnízdí od Britských ostrovů po střední Sibiř a zimuje v Indii a podél břehů Nilu. Hnízda se vytvářejí nad vodou v hustých houštinách rákosí nebo jiných vodních rostlin. Pochard americký (Aythya americana) se rozmnožuje v jihozápadní Kanadě a na západě USA, zimuje v jižních státech a severním Mexiku. Navenek připomíná dlouhonosou kachnu zrzavou, ale má kratší zobák a vyšší čelo. Samec je šedý, s tmavě červenou hlavou a krkem a černou hrudí. Samička je nahnědlá. Na západě Spojených států se tento druh vyskytuje v bažinách a jezerech na prériích a na východě a v mořských vodách. Pochard dlouhonosý (Aythia valisineria) se rozmnožuje na americkém severozápadě, kde hnízdí na pastvinách nebo v ostřicích u vody a zimuje ve velké části Spojených států a Mexika. I když je tento druh oblíbený mezi herními nadšenci, sportovním lovem velmi trpěl. Cherneti je několik druhů kachen z rodu Aythya. Samec mořské kachny (A. marila) je bělavý, s černým zadečkem, hlavou (se zeleným nádechem), krkem a křídly, na jejichž zadním okraji je široký bílý pruh. Tento druh se rozmnožuje v arktických a mírných oblastech po celém světě. Ve Spojených státech se vyskytuje téměř výhradně na západě a severozápadě země. Podobně zbarvená je kachna malá (A. affinis), ale hlava má fialový nádech. Jeho rozsah je přibližně stejný jako rozsah mořské kachny.

Přečtěte si více
Ijí myši v minerální vlně, skleněné vatě, žerou myši minerální vlnu

Kajci jsou kachny 4 druhů, seskupené do rodů Sumateria, Polysticta (2 druhy) a Lampronetta. Jsou to velcí ptáci, kteří hnízdí na arktických a subarktických pobřežích Atlantského a Tichého oceánu a jsou tak mrazuvzdorní, že zřídka migrují do mírných oblastí, a to i v těžkých zimách. Samci mají krásné, většinou bílé opeření s černými, růžovými, azurovými nebo šedomodrými znaky. Samice jsou hnědé s černými pruhy. Samice kajky severní (S. mollissima) poskytují kajky mořské. Samice si strhávají z prsou a vystýlají si jím hnízda, odkud se sbírá na konci období rozmnožování. Mergans jsou kachny několika druhů z rodů Lophodytes a Mergus. Jsou to mořští ptáci, kteří se živí rybou a mají úzký zobák, který se potápí a pronásleduje kořist pod vodou. Většina z nich hnízdí v mírných a subarktických oblastech severní polokoule a na zimu odlétají na jih. Ve Spojených státech se vyskytují tři druhy. Samec mořčáka velkého (M. merganser) je většinou bílý s černým svrškem, třpytivě zeleně černou hlavou a slabě broskvově zbarveným květem na hrudi. Samice je šedá, s chocholatou červenočervenou hlavou. Mergan dlouhonosý nebo střední (M. serrator) je podobný velkému, ale ne tak bílý, hruď má rezavou barvu a u obou pohlaví je na hlavě dobře patrný hřeben. Samec mořčáka chocholavého (L. cucullatus) je černobílý, s velkým vějířovitým hřebenem, který může libovolně rozšiřovat. Samice je matně nahnědlá, s malým žlutým hřebínkem. Kachna pižmová (Cairina moschata) je hustý, černobílý pták pocházející z tropů Nového světa, kde se vyskytuje od Mexika po Brazílii. Od ostatních kachen se liší vyvinutějšími křídly, silnější kostrou, protáhlým tělem a ocasem a také červenými masitými výrůstky na hlavě. Tento druh byl úspěšně domestikován a produkuje maso s jemnými vlákny. Kachna dlouhoocasá (Clangula hyemalis) se vyskytuje na celé severní polokouli. Hnízdí v Arktidě a zimuje podél mořského pobřeží na severu Spojených států, občas se dostane do Kalifornie a na Floridu. Samci jsou většinou bílí, s černými křídly a širokým příčným pruhem na břiše. Samice jsou podobně zbarvené, ale tmavší a bez pruhů. Kachny dlouhoocasé se živí korýši a jsou považovány za nejedlé. Kachna americká (Oxyura jamaicensis) je jediná severoamerická kachna, která neumí chodit po zemi. Rezavě červený, s bílými tvářemi a tmavou čepicí, samec má tendenci držet svůj dlouhý ocas svisle. Samička je hnědošedá. Tento druh se rozmnožuje v severozápadní Kanadě a na dalekém západě Spojených států a zimuje na tichomořském i atlantickém pobřeží těchto zemí.

Turpans, neboli modří scoters, jsou velké mořské kachny z rodů Melanitta a Oidemia. Hnízdí v subarktických a mírných oblastech severní polokoule a zimují u pobřeží Číny, Japonska, Kalifornie, Severní a Jižní Karolíny a Středozemního moře. Scoter (M. fusca) je evropský druh. Ve Spojených státech se vyskytují tři druhy. Jejich samci jsou těžcí, černí ptáci. Střelec hrbatý (M. deglandi) se vyznačuje bílou značkou pod okem a čtvercovou bílou skvrnou na zadním okraji křídla. Scoter skvrnitý (M. perspicillata) má na hlavě a krku nápadné bílé skvrny. Scoter černý, nebo scoter černý (O. nigra), je jediná celočerná kachna v Severní Americe. Všechny scotry se vyznačují pestrobarevným zobákem oteklým na bázi; Živí se převážně mořskými měkkýši. Shelducks, neboli spáleniny (Tadorna), jsou rozšířené v mírných a tropických oblastech Starého světa. Jedná se o velké kachny, které se živí na hladině vody.

Přečtěte si více
Sušičky prádla Liana strop a stěna: popis a výhody, nuance výběru a způsoby instalace

Lopatky se vyznačují velkým lopatkovitým zobákem. Pouze jeden druh této skupiny, lopata obecná (Spatula clypeata), se vyskytuje v Severní Americe; zbytek je v Austrálii, na Novém Zélandu, v Jižní Americe nebo Africe. Lopatka hnízdí v mírném a subarktickém pásmu Starého a Nového světa a zimuje v severní Africe, Indii, Číně, Japonsku, Kalifornii, na jihovýchodě USA a na severu Jižní Ameriky. Barva samce je černobílá, s načervenalým břichem a boky, černou hlavou třpytící se zeleně a bledě modrým zrcátkem na přední straně křídla. Samice je skvrnitá, nahnědlá, s modrým zrcadlem na křídle. Kachny parníkové (Tachyeres) jsou čtyři druhy velkých potápěčských ptáků pocházejících z jižních oblastí Jižní Ameriky. Tři druhy jsou neschopné letu a jeden z nich, T. leucocephalus, byl popsán až v roce 1981. Kachny lesní (Dendrocygna) jsou rodem 8 druhů, které jsou pravděpodobně velmi blízké husám. Vyskytují se v tropických oblastech po celém světě a na některých místech v mírném pásmu. Mají dlouhé krky a nohy a jejich tlapy jsou schopny uchopit větve stromů, které však jen zřídka vylétají. Barva kombinuje hnědou, šedou, kaštanovou, černou a bílou. V USA tzv Kachna podzimní (D. autumnalis) se vyskytuje v jižním Texasu a kachna hvízdavá (D. bicolor) se vyskytuje od střední Kalifornie po jihozápadní Louisianu. Wigeon (Mareca) je rod tří druhů kachen. Wigeon americký (M. americana) je severoamerický druh, rozmnožující se od subarktických oblastí západní Kanady po severozápad a sever USA a zimující od Long Islandu po Mexický záliv, Střední Ameriku a Západní Indii. Wigeon prostý (M. penelope) hnízdí v severní Eurasii a zimuje v severní Africe a Indii, ale může zaletět i do USA. Samec je šedý a připomíná samce předchozího druhu, liší se však červenohnědou hlavou se žlutou korunou. Třetí typ, tzv. velkolepý wigeon (M. sibilatrix), nalezený na jihu Jižní Ameriky. Kachna Carolina (Aix sponsa) je jedním z nejkrásnějších ptáků v Severní Americe. Peří samce kombinuje černé, bílé, bronzově modré, zelené a fialové. Barva samice je méně jasná a doplňuje ji bílý kroužek kolem oka. Obě pohlaví mají dobře vyvinutý hřeben. Kachna karolínská preferuje malá lesní jezírka a potůčky, hnízdí v dutinách stromů a pařezech, ze kterých kachňata létají přímo do vody nebo na zem. Živí se převážně ořechy. Tento druh se rozmnožuje téměř po celých Spojených státech a jižní Kanadě, vyhýbá se pouze západním prériím a otevřeným pláním a zimám daleko na jihu.

PÍŠKAČKA CAROLINA TEALE

Kachna mandarinská (Aix galericulata) se vyskytuje v mírném pásmu východní Asie. Hnízdí na stromech.
KACHNY DOMÁCÍ
Předpokládá se, že všechna plemena domácích kachen pocházejí buď z kachny divoké, nebo z kachny pižmové. Kachna divoká byla domestikována v Evropě kolem prvního století našeho letopočtu a kachna pižmová v Jižní Americe, pravděpodobně někdy před 16. stoletím. Většina moderních plemen pochází z těchto druhů selekcí a křížením, přičemž kachna rouenská a indický běžec si zachovávají barvy kachny divoké. Plemena a třídy. American Poultry Association stanovila standardy pro 12 kachních plemen, která jsou rozdělena do tří tříd. Maso zahrnuje bílé pekingské, aylesburské, pižmové, rouenské, cayugaské, bouffové a švédské; na vejce – indický běžec a khaki Campbell; k dekorativním patří coll, bílý chocholatý a černý východoindický běžec. Bílá pekinská kachna je nejdůležitějším komerčním plemenem ve Spojených státech. Pokrytí bílým peřím jsou to zavalité, masité, pomalu se pohybující, ale rychle rostoucí ptáci. Plemeno bylo zavedeno z Číny, ale bylo přizpůsobeno ekonomickým potřebám amerického potravinářského průmyslu. Jeho produkce vajec se více než zdvojnásobila a efektivita využití krmiva těchto ptáků pro růst masa zůstává mezi domácími kachnami bezkonkurenční. Chov kachen. Chov kachen je prospěšný pro farmu jakékoli velikosti. Nevyžadují bidla ani hnízda; Postačuje baldachýn a podestýlka ze slámy. Kachny jedí zeleninu, obilí, kuchyňské zbytky – prostě jakékoli jídlo dostupné na farmě – a dobře se jim daří na pastvě. Tito ptáci mohou být chováni i bez koupacího jezírka, i když jeho přítomnost zvyšuje efektivitu jejich chovu. Vejce. Plemena kachen s vejci, jako je Indian Runner a Khaki Campbell, snášejí vejce po celý rok. Kachní vejce jsou větší než slepičí vejce; tucet váží v průměru 0,8-0,9 kg. Používají se při pečení a jedí v Anglii. Maso. V USA se kachny chovají především na maso. Kachňata jsou odolná a rychle rostou. Pekingská kachna dosahuje hmotnosti 2,4-2,7 kg asi za 12 týdnů; Tato „zelená kachňata“ se obvykle porážejí. Peří. Jako výplň se používá kachní peří, ale významnou hodnotu má v tomto ohledu pouze kajové peří. Kachní nemoci. Kachny poměrně málo trpí nemocemi, včetně infekčních. Jedním z hlavních problémů je „syndrom nové kachny“, ale jeho propuknutí lze potlačit pomocí antibiotika Terramycin. Kachňata jsou náchylná k akutní virové hepatitidě (poškození jater), což vede k vysoké úmrtnosti, ale lze ji kontrolovat imunizací.

Přečtěte si více
Hrozny Isabella - popis, fotografie a vlastnosti odrůdy

Collierova encyklopedie. — Otevřená společnost. 2000.

Kachny mohou být domácí nebo divoké. Divoké kachny jsou zase rozděleny do různých „rodin“ a jednou z nich jsou kachny říční.

Obecná charakteristika kachen říčních

Najít u nás člověka, který by se s tímto ptáčkem na své cestě nikdy nesetkal, je asi nemožné. Kachny říční žijí v obrovských počtech na rozlehlých územích Ruska a sousedních zemí.

V létě se „pasou“ na rybnících hustě zarostlých rákosím a na podzim a na jaře posílají pozdravy z nebeských prostor…

Kachny říční mají jednu zásadní vlastnost, která je odlišuje od jiných druhů kachen divokých (například kachen potápěčských). Neradi se potápějí úplně, ale jen mírně se ponoří do vody při hledání kořisti (vodní plankton, bezobratlí, všechny druhy trávy atd.). A proto nikdy nežijí hluboko, vybírají si mělká místa s bujnou vegetací na březích, kde se mohou v případě potřeby schovat. Tam, v houštinách, nebo i na okolních zemědělských polích tito ptáci raději nocují a staví hnízda.

Draci svým vzhledem působí tradičně mnohem působivějším dojmem než slepice, které jsou „vymalovány“ barvami přírody a mezi šedavě nazelenalou krajinou jsou často k nerozeznání. Ale za letu jsou říční kachny – dámy i pánové – všichni krásní muži! Startují ze země rychle, bez rozběhu, téměř kolmo a i zespodu je jasně vidět, jak mají dlouhý krk a jak velká křídla.

Existuje mnoho druhů říčních kachen. Nejznámějšími jsou kachna divoká, kachna obecná, wigeon, chrlič a čírka, lopata a pintail.

Mallard

Tato divoká říční kachna je největší (váží od 800 g do 2 kg) a nejpočetnější mezi svými „kolegy“. Všichni lovci to dobře znají a sní o tom, že to získají jako trofej.

Kachna divoká je klasickým příkladem divoké kachny. Dalo by se říct, že je to standard. Kachna divoká má aerodynamický tvar těla a krk, který je poněkud kratší než u jiných druhů. Ptačí křídla jsou silná, ale ne příliš dlouhá. Přesně takový, jaký by měl mít prvotřídní pilot. Kachna divoká je skutečně schopna zůstat ve vzduchu po dlouhou dobu. Kachní ocas je poměrně krátký a směrem ke špičce se zužuje. Zobák je zploštělý a po stranách opatřen speciálními zuby, které vlastně fungují jako filtr (propouštějí vodu a zachycují plankton).

Samice kachny divoké je „oblečená“ nenápadně. Jejímu „toaleťáku“ dominují hnědé a načervenalé tóny. Drake se ale nebrání předvádět své oblečení. Nápadná je kombinace hnědé, šedé a černé barvy v jeho opeření. Bílý okraj podél každého peří vytváří dojem splývavého vzoru. A perleťově zelená hlava a jasně žlutý zobák a tlapky účinně doplňují celkový obraz.

Stejně jako jiné druhy divokých říčních kachen se kachna divoká obvykle usazuje na vodních plochách hustě zaplněných rákosem. Často je lze vidět na městských rybnících – tito ptáci si rychle zvyknou na lidi a rádi se krmí z jejich rukou.

Přečtěte si více
Moje sladká lásko. Jak pěstovat batáty? | Argumenty a fakta

Do teplejších oblastí (severní Afrika, Malá Asie nebo Čína) odlétají v září-říjnu a svou domovinu opouštějí v obrovských hejnech tisíců jedinců. A vracejí se zpět po malých skupinkách – jen deset až patnáct kaček.

šedá kachna

Zajímalo by mě, jak se jmenuje ta říční kachna, která vypadá nudně, i když je to samec? Grey – lepší jméno jsi nevymyslel!

Pouze u tohoto druhu kachen jsou samčí zástupci vzhledově prakticky k nerozeznání od svých společnic, které jsou mimochodem podobné samičkám kachny divoké, jen o něco žlutavější. Jediná věc, která nám umožňuje rozlišovat mezi samicemi a samci, je černá záď a spodní ocas, stejně jako jeho šedivé boky a hřbet. Ale hlava obou je hnědá.

Kachny šedé jsou o něco menší než kachny divoké. Žijí přibližně ve stejných podmínkách. V některých regionech jsou „štamgasty“ Červené knihy.

wigeon

Kachna říční, Wigeon, je středně velký pták. Od ostatních druhů se liší „pronikavě“ bílým břichem, proto se mu někdy lidově říká „bělobřichý“. Pozoruhodný je i jeho velmi krátký zobák.

Samice vypadají jako šedé kachny, ale na křídlech mají černohnědá „zrcadla“. Samec má červenohnědou hlavu s luxusním „zlatým“ čelem.

Drakeové „mluví“ pomocí pronikavého pískání. A to nejen když létají po obloze v hejnu, ale i když sedí na vodě – pět metrů od sebe. A jejich společníci v odpověď jen chraplavě skřehotají.

Lovci si často mylně pletou widgeona euroasijského s ryšavou, ale tyto specifické zvuky nikoho neoklamou.

modrozelená píšťalka

Čírka je nejmenší říční kachna (maximální hmotnost je 450 g). Vyznačuje se také rychlým a ovladatelným chováním ve vzduchu. Hejna píšťalek dokážou provádět tak synchronizované obraty, které by jim záviděl každý mistr. Trylky produkované samci (melodické „trink-trink-trink“) lze slyšet na velmi velké vzdálenosti. A samice jsou schopné dělat jen krátká šarlatánka.

Pánové se od dam liší i vzhledem. Drake má hnědo-červenou hlavu, zdobenou širokou zelenou „stužkou“ od zadní části hlavy až k samotným očím. Píšťalka má na zádi žlutobílou skvrnu a na rameni bílý pruh. Samice se vyznačují nenápadnou šedou barvou.

Tato drobná kachnička se objevuje na zarostlých rybnících s prvním teplým počasím – jakmile roztaje led. Pozoruhodné je, že samec svou „manželku“ navždy opustí právě ve chvíli, kdy se z ní začne líhnout jejich společná mláďata.

Společný chrlič: vlastnosti

Podobně jako jeho bratranec, čírka, je chrlič také lidově známý jako chrápač, širkunk nebo prostě chrlič. Je o něco větší než nejmenší říční kachna, ale je mnohem méně častá.

Samice chrliče vydává téměř stejné zvuky jako samice zelenomodré – tedy krátce kváká. A drak křičí praskavým hlasem (odtud ten název).

Hlavní rozdíl mezi samci a samicemi je v tom, že samci mají nahoře popelavě šedá křídla a jejich opeření jako celek je světlejší. Hlava kačera je hnědočervená. Stejně jako modrozelená má pruh od zadní části hlavy k očím. Jen to není zelené, ale zářivě bílé.

Přečtěte si více
Birdhouse z láhve: jak si to vyrobit sami, pokyny krok za krokem s fotografiemi

Kachňata se vyznačují střídmou šedou barvou, která není nápadná.

Zajímavý detail ze života ratolestí: v období páření jsou ženichové zaneprázdněni námluvami nejen samiček svého druhu, ale i nevěst z jiných „klanů“. I pro mnohem větší kachny divoké.

Lopatová kachna

Již jméno kachny kachny vypovídá o jejím hlavním znaku – širokém lopatovitém zobáku. Je jasně vidět, i když je pták na obloze. Mimochodem, lopaty létají pomalu, jako by se ve vzduchu cítili nepříjemně. Hlava je mírně zakloněná, ukazuje nos.

Samce tohoto druhu ptáků lze nazvat nejkrásnějšími ze všech divokých říčních kachen. Mají tmavě zelenou hlavu a horní část krku, které efektně kontrastují s oslnivě bílým „límcem“, červeným bříškem a boky. Přední část křídel samců je modrá, což úspěšně doplňuje „oblek“. „Macho“ má jasně žluté oči a pronikavě oranžové „boty“. Mluví tichým nosovým hlasem a vyslovuje něco jako „sok-sun“.

Lopatačka je „oblečená“ skromněji, ale také vkusněji. Hlavní tóny jeho peří jsou hnědé a červené. Je považována za jednu z nejbezstarostnějších říčních kachen, prokazující úžasnou neopatrnost. Její oblíbená „slova“ jsou „piit, piit“, vyslovovaná v rytmickém tempu.

Pintail

Svůj název získala také kachna pinohá podle svých fyzických vlastností. Ocasy samců připomínají šídla. Draci jsou mnohem větší než samice. Mají dlouhý bílý krk. Jejich oříznutí a spodní část těla jsou také oslnivě bílé.

Ani potmě si nelze splést kačenku s šedou „manželkou“ samce. „Mluví“ velmi melodicky a jeho „fryu“ se přenáší na poměrně velké vzdálenosti. Žena může jako odpověď jen tiše kvákat.

Přírodní svět je úžasný a rozmanitý a divoké říční kachny jsou nejen předmětem loveckých tužeb, ale také krásnými ptáky s vlastními zajímavými rysy, roztomilými zvyky a vtipnými zvyky.

Líbil se vám článek? Přihlaste se k odběru kanálu, abyste byli informováni o nejzajímavějších materiálech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button