Tipy

Kanadská husa | – Exotická zvířata

Ačkoli je husa kanadská obvykle neomylně identifikována podle výrazného opeření, její délka a proporce mezi jednotlivými částmi těla vykazují v různých částech jejího areálu značné rozdíly. V souladu s těmito charakteristikami taxonomové tradičně uvažovali o 11-12 poddruhech, přičemž největší z nich, jako jsou maxima a leucopareia, mají svým vzhledem mnoho společného s husami, zejména jejich dlouhý a tenký krk a dlouhý zobák. Naproti tomu poloviční severozápadní formy minima a leucopareia jsou srovnatelné se středně velkou kachnou jako kachna divoká, s krátkým krkem a malým zobákem. Od poloviny roku 2000 většina autorů, stejně jako Americká ornitologická společnost, rozdělila tyto dvě hlavní skupiny do dvou odlišných druhů, přičemž větším poddruhům zůstala jejich předchozí jména a menší formy (hutchinsii, leucopareia, minima, taverneri a vyhynulá asiatica) byly označeny jako Branta hutchinsii. Pokud jsou všechny varianty považovány za jeden druh, pak se celková délka bude lišit od 55 do 110 cm, rozpětí křídel od 122 do 183 cm, hmotnost od 2 do 6,5 kg.

Hlava a krk jsou leskle černé s velkými bílými skvrnami po stranách hlavy, které pokrývají tvář, bradu a hrdlo. Občas se na čele objeví i malé bílé znaménko. Hrudník, horní část břicha a boky od šedavé nebo téměř bílé až po vlnitou čokoládově hnědou nebo hnědou; Spodní část břicha a spodní část ocasu jsou bílé. Aleutská forma leucopareia má bílý „límec“ na okraji tmavých oblastí opeření na spodní části krku. Hřbet a ramena jsou tmavě hnědé se světle okrovými špičkami peří, horní část ocasu je načernalá, ocas je černý nebo černohnědý. Zobák a nohy jsou černé, duhovka je hnědá. U mladých ptáků je černá barva v opeření nahrazena světle hnědou, znaky na hrudi a bocích jsou spíše ve formě kulatých skvrn než pruhů. Pýřitá kuřata jsou žlutohnědá.

Husa kanadská pochází ze Severní Ameriky, kde v současnosti hnízdí především na Aljašce a v Kanadě, včetně arktických pobřeží a ostrovů Kanadského arktického souostroví. Pták se kdysi hojně vyskytoval v severních Spojených státech, kde hnízdil až na jih v severovýchodní Kalifornii, Utahu, Kansasu a Massachusetts.

Aleutské husy kanadské obývají Aleutské ostrovy, kde v současnosti žije přibližně 20 000 jedinců. V minulosti (před začátkem XNUMX. století) hnízdil i na Kurilských a Velitelských ostrovech, kde byl zcela vyhuben. Kanadská husa byla také úspěšně zavedena do Spojeného království, severozápadní Evropy a na Nový Zéland.

Kanadské husy žijí na březích řek, nádrží, bažin a zatopených nížin. Husa velmi dobře chodí po zemi a dobře plave, ale létá hůř než ostatní husy.

Stejně jako ostatní husy jsou kanadské husy rostlinné krmítka. Základem jejich stravy je ostřice, jitrocel, kostřava a bucharník. Na zemědělských polích ochotně požírá kukuřici a ječmen.

Husa kanadská hnízdí především na ostrovech uprostřed vodních ploch, hnízdí ve vysoké trávě a jen výjimečně na stromech. Pohlavní dospělost nastává ve 2 letech, někdy později. Navzdory tomu, že husy hnízdí v koloniích, stále se snaží stavět hnízda co nejdále od sebe.

Přečtěte si více
Jak správně naředit Martini Bianco. Umění ředění Martini Bianco: Od klasiky ke kreativitě – Telegraph

Páření hry tohoto druhu kachen jsou velmi krásné. Samec doplave k vybrané partnerce a ohne mu krk tak, že se hranou zobáku dotkne hrudi. Když se objeví soutěžící, odežene ho, načež plave vedle samice a zaplavuje okolí hlasitým pláčem. Když nejsou žádní soupeři, samec husy kanadské zaútočí na ostatní ptáky, kteří jsou poblíž, aby pak na sebe upoutal pozornost.

Pokud samice projeví zájem o partnera, také ohne krk a následně jej ponoří do vody. Toto znamení je považováno za připravenost k páření. Stejně jako ostatní kachny se i husy kanadské páří ve vodě: samec vyleze na samici, zobákem se drží peří na zadní straně hlavy a balancuje křídly. Po několika minutách vše skončí a husa natahuje krk a mává křídly a naplní oblast krátkým, hlasitým výkřikem.

Hnízdo není maskované a nachází se prakticky na volném prostranství, kde se k němu nebude možné nepozorovaně připlížit. Někdy ji kanadské husy staví na chýších s ondatrami, které se tyčí nad rákosovými porosty. Samotné hnízdo je postaveno ze suché vegetace a vystláno prachovým peřím. Samice snáší průměrně 5-6 krémově bílých vajec, která pak inkubuje 28 dní. Samec se po celou dobu zdržuje poblíž.

Chmýří vylíhnutých kuřat kanadské husy je žlutozelené. Během několika hodin mohou následovat své rodiče. Zhruba po 2,5 měsících začnou mláďata létat a v této době dospělci ukončili línání.

Při chovu tohoto druhu je nutné mít bazén s vodou nebo přírodní jezírko. Optimální poměr plochy rybníka k pastvině je 20 % vody a 80 % pastviny. V létě můžete nainstalovat vanu 1,5×1,5×0,3 m. Voda ve vaně bude muset být co nejčastěji vyměňována. Pitná voda musí být podávána zvlášť. Výběh pro pár musí být minimálně 15 m7,5. Optimální výška trávy na pastvině je XNUMX cm.

Na území voliéry je nutné postavit drůbežárnu. V něm se husy budou moci v chladném období schovat před chladem a větrem. Podestýlku v drůbežárně je nutné neustále aktualizovat. Na takovou podestýlku budete potřebovat asi 40 kg suché slámy (sena). Je důležité včas vyměnit mokrou podestýlku. V opačném případě se peří rychle zašpiní a nechrání ptáka před chladem.

Drůbežárna by měla být dřevěná nebo nepálená. Vlhkost a průvan jsou v něm zakázány. Je nutné vyříznout jednu nebo dvě posuvná vrata pro ptáky ve dveřích pro obsluhu, nebo přímo ve stěně drůbežárny. V drůbežárně je nutné udržovat stálou teplotu 0-2°C. Jako topidla jsou vhodné infračervené lampy a olejové elektrické ohřívače. Infračervené lampy je lepší zavěsit ve výšce 1,5 m, před průlezy je lepší instalovat elektrické krby, aby byl zablokován přístup studeného vzduchu. Východy jsou obecně udržovány otevřené (s výjimkou velmi chladných dnů a nocí), aby se ptáci mohli volně pohybovat z výběhu do výběhu a zpět. Do středu drůbežárny je nutné nainstalovat elektricky vyhřívanou napáječku, aby voda v ní nezamrzala ani při vypnutých ohřívačích. Během dne musí být místnost osvětlena dvěma žárovkami o celkovém výkonu 150 wattů.

Přečtěte si více
Plastová okna zatékají v domě v zimě: příčiny kondenzace a jak situaci napravit © Geostart

Při stavbě drůbežárny je velmi důležité vzít v úvahu, že pro jednu dospělou husu by měl být přidělen alespoň jeden metr čtvereční podlahové plochy. S vyšší hustotou se místnost rychle znečistí a vzduch v ní bude stagnovat. To může způsobit onemocnění ptáků a výrazně snížit jejich produktivitu. Jednou ročně je potřeba vybílit stěny čerstvě hašeným vápnem.

Výběhy všech typů musí být vybaveny školkovými krmítky, protože Zelenou potravu na zemi husy rychle rozšlapou. To je výhodné i z toho hlediska, že ptáčci si mohou snadno vybrat své oblíbené rostliny z množství forbíků s velkou šířkou odchovny.

Husy se živí přírodními forbínami. K bylinkám můžete přidat: pšeničná zrna, pelety pro vodní ptactvo a krmivo pro kuřata. Pokud je na pastvině málo trávy, je nutné přivézt čerstvě posečenou trávu. V zimě můžete krmit nakrájenou zeleninou, zvláště dobré je zelí a saláty. Nevadí mi občas mlsat červy, hmyz a měkkýše.

Během hnízdění se samci často stávají agresivními, proto je lepší hnízdní pár oddělit od ostatních ptáků.

Očekávaná délka života hus v zajetí dosahuje 40 let.

Budete přesměrováni přes
sekund na web

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button