Zpravy

Kdy se husy začnou pářit? Příručka pro zahradu a zeleninové zahrady

Podrobnosti o tomto procesu a správné péči o slepice budou diskutovány v tomto článku. V průměru začínají husy snášet vejce v 7-9 měsících života (a přesně v jakém věku a jak často se to stane, závisí přímo na plemeni).

Jak dochází k páření u hus?

Husa se na husu podívá, začne se k ní přibližovat a jakmile je v poměrně těsné vzdálenosti, vyleze na vrchol a začne ji dupat, to je páření. Tak dochází u hus k samotnému procesu oplodnění. Navíc je zajímavé, že husy jsou monogamní a mohou si vybrat až dvě samice za sezónu.

Kdy začínají kachny a husy snášet vejce?

Obecně řečeno, mladá husa by měla začít snášet vejce mezi 275. a 375. dnem svého života. Ale když jsou vytvořeny vhodné podmínky, některým chovatelům drůbeže se podaří snést první vejce ve věku 5-6 měsíců. Pokud máte mladé i starší ptáky, nebude těžké zjistit, kdo snesl vejce.

V jakém věku začínají husy Linda snášet vejce?

V jakém období jsou husy připraveny ke snášce: v průměru husa dospívá ke snášení vajec 275 dní po narození, ale tento okamžik nastává ve věku 5-6 měsíců.

Jak funguje husí zobák?

Zobák husy je pokryt rohovou vrstvou, zploštělou nahoře a dole. Zobák se skládá z kusadla a kusadla. Podél pravého a levého okraje dolní čelisti a dolní čelisti jsou umístěny desky ve tvaru kříže pro filtraci vody. Fungují jako síto, když pták hledá potravu ve vodě.

Kolik hus potřebuješ na jeden kus?

Podle statistik se počet samic na jednoho lovce pohybuje od 1 do 5. Ale v dobrých chvílích života samec kryje i 8-10 jedinců opačného pohlaví. Toto tempo netrvá dlouho, protože vyčerpává poutníka.

Proč nemůžete jíst husí vejce?

Je třeba si uvědomit, že domácí husy nejsou příliš čisté a jejich vejce mohou být kontaminována škodlivými bakteriemi, takže se nedoporučuje jíst je syrové. Tato vejce lze jíst pouze vařená, přidávat do těsta na pekařské nebo cukrářské výrobky a před tím je důkladně omýt.

V jakém věku začínají indické kachny snášet vejce?

Když mluvíme o věku, ve kterém indická kachna začíná klást vejce, zkušení farmáři a chovatelé drůbeže poznamenávají, že sexuálně dospívá v 7-9 měsících života. Zajímavé je, že samec dospívá v průměru o 40 dní později než samice, takže pro produktivní chov kachen indických doma se vyplatí pořídit si kačera staršího než kachny.

Kolik vajec můžete dát pod husu?

V průměru se ale zaměřte na 13 – 15 kusů, to je optimální počet vajec, které lze pod slepici husu umístit. Vejce je potřeba snést večer, když už je tma, aby se slepice moc netrápila, to se musí dělat opatrně, nejlépe společně, jeden zvedá husu, druhý umístí vejce do hnízda.

Jak snášejí husy každý den nebo obden?

Husy snášejí vejce každý druhý den, na každých 10 hus by měl připadnout jeden kus, jinak nedojde k oplodnění vajec. Husy se mohou navzájem šlapat. Nespěchají každý den.

Přečtěte si více
Jak chránit bobule před ptáky, aniž byste poškodili své opeřené přátele. Fotografie — Botanichka

Jak zvýšit produkci vajec u hus?

Jak zvýšit produkci vajec hus? Asi měsíc před začátkem snášky je nutné zvýšit nutriční hodnotu krmiva: do obilného krmiva přidat dobré luční seno, siláž, sušené kopřivy a kořenovou zeleninu (brambory, mrkev, řepa, dýně). Dobře se hodí naklíčený oves, kukuřičná zrna a luštěniny.

Jak rozeznat husu od husy?

Gander, jako ochránce stáda a skutečný vůdce, bude docela silný a velký. V průměru jsou samci o 10–15 % větší než samice. Vyznačují se dlouhým a tlustým krkem, neustále v napětí. Husy mají naopak skromnější velikost a tělesnou hmotnost a jejich krk je tenký a kratší.

Jak často husy snášejí vejce?

Jak často domácí husy snášejí vejce? K tomu dochází pravidelně a ovipozice trvá 2–3 měsíce, poté následuje přestávka na 1–2 měsíce a poté se ovipozice obnoví. Vejce by měla vylíhnout jen dobrá slepice, která neopustí hnízdo, protože inkubační doba trvá asi měsíc.

Šedá husa (lat. Anser anser) je vodní ptactvo z čeledi kachen, jeden z nejznámějších druhů divokých hus.

Внешний вид

Husa šedá je pták dlouhý až 70-90 cm a vážící asi 2,1-4,5 kg, s rozpětím křídel 147-180 cm.

Divoké husy mají krátké nohy a dlouhý krk. Prostor mezi zobákem a očima hus je plně opeřený. Zobák těchto ptáků je vysoký a po stranách stlačený. Barva opeření závisí na identitě hus a může být bílá, šedá s černými skvrnami, hnědá se světlými skvrnami a černá. Samice a samec mají stejné zbarvení. Na okraji zobáku jsou zubovité příčné pláty, pomocí kterých husy filtrují částice potravy z vody. Husí nohy jsou velké a s plovacími blány. Tlapky jsou uzpůsobeny pro hrabání vody při plavání. Celkem se v přírodě vyskytuje 14 druhů hus, které tvoří několik poddruhů.

Habitat

Husy šedé obývají východní polokouli. Lze je nalézt v oblasti Černého moře, v lesním pásmu Evropy a na jižní Sibiři. Husa fazolová žije v euroasijské tajze a tundře. Kanadská husa se vyskytuje v Severní Americe. Husy se dobře aklimatizovaly ve skandinávských zemích a ve Spojeném království. Husa běločelá žije v euroasijské a americké tundře. Suchonos obývá malý areál ve východní Asii, kde si tento pták vybral stojaté a tekoucí vody. Husa horská obývá horské stepní, stepní a pouštní krajiny luk Kyrgyzstánu. Husa běločelá žije v ruské lesní tundře. Husa bílá obývá arktická pobřeží. Husa běloocasá se vyskytuje na Aljašce. Husa rudoprsá žije ve východní tundře na Sibiři. Husa brentská žije v tundře Eurasie, zatímco husa vlašská obývá pouze východní polokouli a hnízdí v horské tundře od Nové Zemly po Evropu.

V severní zóně zimují divoké husy v druhé polovině září, v jižní zóně koncem října.

Ekologie

Husa šedá obývá stojaté vodní plochy obklopené rákosím – bažiny, jezera, rybníky a podobně. Vyskytuje se také v travnatých bažinách a vodních loukách, kde si vybírá nejhůře přístupná místa. Na rozdíl od hus domácích, jejichž předkem je husa popelavá, je pohyblivější, snadno plave a potápí se. Jelikož si husa šedá získává potravu na souši, cítí se zde jistěji než ve vodě.

Přečtěte si více
Jak používat rašelinové tablety pro sazenice v internetovém obchodě Gazonovkom

Život

Je to silný a opatrný pták. Zraněná husa se statečně brání údery do křídel, čímž způsobí vážná zranění například psům. Let šedé husy je obvykle nízký, se vzácnými údery křídel. Během sezónních migrací však husy šedé stoupají do velmi vysokých nadmořských výšek. V tomto případě létají v hejnech, v klínu nebo méně často v řadě. Počet ptáků v jednom hejnu se může velmi lišit – od několika ptáků po několik stovek. Během zastávek se shromažďují hejna hus šedých a vytvářejí hejna několika tisíc ptáků. Husy šedé se ze zimovišť vracejí velmi brzy, kdy ještě neroztál led z nádrží a louky jsou téměř celé zasněžené. Doba příchodu hus šedých pro jižní hnízdní oblasti je zpravidla první polovina března, pro severní – duben. V období, kdy jsou mláďata hus šedých pokryta peřím, ale ještě nemohou létat, začnou dospělé husy línat. Nejprve línají samci, později samice. Se ztrátou letového peří ztrácejí ptáci schopnost létat. V tuto chvíli vedou husy tajný způsob života na odlehlých místech a zůstávají se svým potomstvem, které také ještě není schopné letu. Proces línání pro šedé husy na jihu nastává v červnu, na severu – od dvacátého července. Línání končí kolem srpna. V této době začínají létat také mladí ptáci. Přelet do zimovišť na severu nastává v polovině září, na jihu koncem října a dokonce i v listopadu.

Jídlo

Divoké husy jsou býložraví ptáci. Na jaře se živí výhonky vodních rostlin. Na zemi se husy živí sazenicemi ozimých plodin a na loukách si prohlížejí mladou trávu. Při hnízdění zahrnuje jídelníček hus pouze vodní a polovodní potravu. Poté, co husy vzlétnou, živí se mletými trávami, sazenicemi kulturních i planých rostlin.

Reprodukce

Divoké husy dosahují pohlavní dospělosti ve třech až čtyřech letech. Ptáci obsazují hnízdiště ihned po příletu a hnízda začínají stavět ihned po tání sněhu. Stavbu hnízda provádí samice. Vnější část hnízda je postavena z vodních rostlin smíchaných s větvemi a větvičkami. Vnitřek hnízda je pokryt měkkou a suchou trávou. Husa snáší 4 až 10 vajec. Barva skořápky závisí na druhu hus. Ke snášení vajíček dochází v druhé polovině března, dubna nebo května a někdy i v červnu. Samice po celou inkubační dobu neopouští hnízdo a zdržuje se v blízkosti svého hnízda i během krmení. Během krmení samice pokrývá vajíčka chmýřím a suchou trávou. Odpařování pokračuje až 28 dní.

Chování

Divoké husy jsou stěhovaví ptáci. Ze zimování se vracejí poměrně brzy, nádrže jsou ještě pokryté vrstvou ledu a ve sněhu se teprve prodívají první rozmrzlé skvrny. Husy se vracejí do jižních oblastí v březnu a do severních oblastí v dubnu.

Během tahu se husy zdržují v hejnech a řadí se většinou do klínu. Počet ptáků v hejnu může být až několik set. Když se zastaví na krmení, všechna hejna se shromáždí a vytvoří krásný pohled. Husy létají na hnízdiště v párech. Jen některé druhy hus tvoří na hnízdištích páry. Husy si staví hnízda vedle hnízd sokolů a káňat, která vyhání psy, lišky a dokonce i lidi z jejich stanovišť.

Přečtěte si více
Jaká je vlhkost v bytě a jak ji měřit

Během období línání vedou husy izolovaný životní styl, protože v této době nemohou létat. V tomto období se husy stěhují do klidných míst a po dokončení línání se činnost hus obnovuje. Ptáci se chodí krmit za soumraku a v noci se vracejí na mělčinu. Za úsvitu se znovu vydávají hledat potravu a krmení až do pozdního rána. Divoké husy se usazují na vlhkých loukách, travnatých bažinách, ústích řek a jezerech porostlých hustými houštinami podvodních rostlin.

Metody lovu

Zajímavý

V Egyptě, 2200 let před naším letopočtem, byli tito ptáci chováni jako domácí mazlíčci. Díky šedé huse se tak objevilo několik plemen domácích hus – Kholmogory, Tula, Shadrin, Emden a Toulouse. Samotné husy šedé, ulovené mladé, se také snadno ochočí. Ale ani ty šedé husy, které vychovala husa domácí, neztrácejí instinkty a odlétají na podzim spolu s ostatními husami na jih. Některé z nich se v příštím roce vrátí k lidem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button