Pták pěnkava: popis, zpěv, fotografie, rozdíl mezi samcem a samicí
role – jedná se o nejrozšířenějšího ptáka z řádu Passeriformes. Vzhledově skutečně vypadá velmi podobně jako vrabec obecný, ale na rozdíl od něj je schopen měnit barvu v závislosti na ročním období. Existuje velké množství druhů pěnkav a v tomto článku vám povíme o nejvýraznějších představitelích této rodiny, poskytneme spoustu zajímavých faktů o životě ptáka a jeho jedinečných vlastnostech.
Popis ptáka
Pěnkava má malé tělo, jehož rozměry nepřesahují 14 cm na délku. Hmotnost je 17-20 gramů. Peří na hrudi je oranžové, ale hřbet a krk mění barvu – v zimě jsou tyto části zbarveny šedohnědě a v létě jsou černé. Zobák má široký tvar, i když jeho velikost je malá. Je natřena černou barvou. Tlapky jsou šedé a velmi houževnaté, s ostrými drápy. Samci mají vždy jasnější barvu než samice.
Pěnkavy patří do řádu Passeriformes, do čeledi Finchidae, do rodu Finch, do druhu Finchidae.
Ptáci dobře zpívají, ale jejich zpěv je tichý a klidný, když sedí, ale za letu mohou vydávat ostřejší zvuky.
Čtěte také: Foto a jména dravců středního Ruska
Život

Aerodynamický tvar těla a silná křídla umožňují ptákovi létat rychle a jistě. Při lovu může pěnkava dokonce provést ohromující manévr, aby chytila hmyz, který se náhle objeví v jejím zorném poli. Pěnkava žijící bok po boku s člověkem si postupně může zvyknout a přestane se bát lidí, krmících se z krmítek.
Když pěnkavy vyšplhaly výše – na vrchol stromu nebo římsu vysoké budovy, hlasitě zpívaly krásné písně. Tato melodie zní jako kombinace trylek a pískání, překvapuje posluchače rozmanitostí zvuků.
V dnešní době lze pěnkavy nalézt jako domácí mazlíčky. Jedinou přijatelnou možností pro chov pěnkavy v zajetí je samozřejmě pták, který v takových podmínkách žije od narození.
Pěnkavy jsou hravé, vznětlivé, hádavé, i když ve své podstatě jsou nesmírně společenské a vtipné. Pokud jsou drženi ve stejné kleci, mohou být agresivní vůči jiným ptákům. Pěnkavy jsou velmi plaché a těžko se ochočí.
Chování a strava
Pěnkava jsou velmi zajímaví ptáci, kteří se od sebe velmi liší. To je zvláště patrné, pokud nakreslíme analogii mezi jejich poddruhy. Jsou ptáci, kteří se přizpůsobí všem povětrnostním podmínkám, a jsou tací, kteří milují teplo – nomádi na jihu.
Zajímavé je, že pěnkavy mohou hnízdit v párech, ale také preferují život v hejnu.
Místo pro bydlení je vybráno pečlivě – ideální jsou keře. Ptáci rádi skrývají svá mláďata před všemi zvědavými pohledy.
V jídelníčku pěnkav dominuje hmyz. Ptáci preferují skutečný lov – loví malá zvířata během letu. Mimochodem, pěnkavy jsou akrobaté, kteří dokážou provádět vzdušná salta a zábavně se třepotat.
Čím se žerou pěnkavy?
Pěnkavy jsou převážně hmyzožravé. Baví je lovit motýly, vážky, mouchy a drobný hmyz. Ptačí potrava se skládá ze semen, proto se usazuje v oblastech s loukami a lesními pásy. Drobná semínka a ořechy se hodí i do krmiva pro ptáky. V létě je část nutričního jídelníčku doplněna zeleným mokrým krmivem.
Výživový vzorec: 50/30/20
- kde 50 % tvoří hmyz;
- 30% – semena rostlin;
- 20% – mokré jídlo.
Rozšíření a stanoviště
Pěnkavy obývají Skandinávii, Rusko, Evropu: Norsko, Oslo, Švédsko, Finsko, Estonsko a některé druhy si vybírají Azory v Jižní Africe.
Hnízda si staví v blízkosti lesů, parků a zeleninových zahrad. Pěnkavy se nebojí lidí, takže mohou bezpečně hnízdit v blízkosti lidských soukromých domů, pokud se nacházejí v blízkosti řek nebo smíšených lesů.
Čtěte také: Orlosup bradatý (beránek): popis, životní styl, rozmnožování
druhy
V přírodě existuje několik poddruhů pěnkav. Často mají všichni bez výjimky výrazný sexuální dimorfismus, který je pozorován v jasu peří samců.
kanárská pěnkava
Pták nalezený od Himálaje po jižní část Sahary. Délka těla 10-12 cm, hmotnost 13-15 gramů. Má hustý, krátký zobák tmavě šedé barvy. Mimochodem, pěnkava kanárská je nejmenší pták z čeledi pěnkavovitých, běžný v Evropě.
Pták má jasné a zajímavé zbarvení, převládá zelená barva, křídla jsou hnědá, s malými skvrnami umístěnými na zádech a po stranách samců a u samic se tento pigment nachází na prsou.
Pták produkuje během roku dvě snůšky, z nichž každá se skládá ze tří až pěti vajec, která inkubuje jedna samice.
Je důležité si uvědomit, že existuje několik poddruhů pěnkavy kanárské, které mají radikálně odlišné barvy.
Mozambická pěnkava
Poddruhem pěnkavy kanárské je pěnkava Mosambická. Žije v Jižní Africe, Tanzanii, Zimbabwe, Mosambiku. Má sytější barevné schéma, ve kterém převládají jasně zelené a žluté barvy. Mnoho místních obyvatel chová tento poddruh doma.
Mozambická pěnkava hnízdí v savanách, lesích a parcích. Živí se drobnými semeny, larvami, plody a dužinou.
Sněžná pěnkava
Je také známý jako alpský nebo sněžný vrabec. Žije v Alpách, na Balkáně, na Kavkaze, v Karpatech a ve střední a střední Asii. Tento poddruh vede převážně sedavý způsob života.
Hnízdo se staví vysoko v horách nebo ve skalách, při zachování principu usazování v hejnech, nikoli v párech. Skáče po zemi prudce a rychle.
Ve zbarvení peří těchto ptáků převládá bílá a světle šedá na spodní části těla a hnědá v oblasti křídel. Na krku je výrazná tmavá skvrna. Pohlavní dimorfismus v páru je vyjádřen velmi slabě a může se projevit pouze při páření.
Zobák je o něco užší než u poddruhu kanárků a zespodu je žlutý. Pták zpívá hlasitě a melodicky.
Strava zahrnuje semena alpské trávy, obiloviny, stejně jako hmyz, brouci a pavouci.
Pěnkava červenotemenná nebo pěnkava královská
Pták žije ve vysokohorských oblastech Kavkazu, Turecka, Pákistánu a Íránu. Blíže k zimě se stěhuje do Indie, na pobřeží Egejského moře.
Kvůli svému neobvyklému opeření je pták často chován v zajetí; navíc dobře zpívá. Zbarvení dominuje černá a šedá, s červenou skvrnou na hlavě, která připomíná mohawka. Méně často jsou červené nebo oranžové skvrny na křídlech a prsou.
Pták se živí malými zvířaty, stejně jako proso a semena.
Čtěte také: Zpráva o sýkorce (+zajímavosti 1, 2, 3, 4)
Finch žlutobřichý
Obývá Jižní Afriku, Angolu. Oblíbeným místem pro stavbu hnízda ptáků jsou staré keře a houštiny.
Peří tohoto poddruhu se vyznačuje přítomností jasně žluté a zelené barvy. Křídla mohou mít hnědé a bílé skvrny a pruhy, ale břicho je vždy zcela žluté. Oční duhovka je černá. Zobák je středně velký, ale mohutný na šířku. Je zbarvena světle hnědě. Pohlavní dimorfismus mezi samicí a samcem je silně vyjádřen a spočívá v klidnějším zbarvení samice – převládá v ní šedá, bez světlých skvrn. Délka těla 13-14 cm, hmotnost do 17 gramů.
Galapágská pěnkava
Říká se mu také Darwinův šupinatý okřídlený. Pták je endemický a má asi sedm poddruhů. Své druhé jméno dostali díky svému prastarému původu – před více než 2.5-3 miliony let. Sám Charles Darwin studoval pěnkavy z pohledu evoluční biologie.
Tyto pěnkavy obvykle nedosahují více než 20 cm délky těla, ale velmi se liší tvarem zobáku a opeření. Pojďme se na některé z nich blíže podívat.
Větší Cactus Finch
Endemit na Galapágách. Pozoruhodným rysem ptáka je jeho velký zobák. Samci kaktusových pěnkav mají typicky černé peří, zatímco samice mají hnědé a bílé odstíny. Jejich zobák není tak tmavý jako u samců. Zajímavé je, že tento poddruh žije v kaktusech a vůbec se nebojí píchnutí. Ptáci se živí semeny a květy kaktusů a cvrčků.
Finch ostrozobý
Je to dravý, masožravý pták, který se živí masem jiných zvířat. Ptáci jsou také endemičtí a obývají Darwinovy a Vlčí ostrovy.
Ostrozobé pěnkavy jsou krvežíznivé – při lovu své kořisti vymyslí celou taktiku, a když je kořist v jejich moci, začnou ji klovat, dokud z oběti nezačne téct krev. Faktem je, že tento poddruh pěnkav tímto způsobem hasí svou žízeň, protože na ostrovech vládne sucho. Nepohrdnou ani krádeží – kradou vejce z hnízd jiných ptáků a válejí je po zemi, dokud se nerozbijí.
Pěnkava střední
Je to velmi užitečný pták, čistí kůži zvířat, jako jsou sloni a želvy.
Tento pták má silný a velký zobák s oranžovou špičkou. Peří je černé, stejně jako oči.
Pták preferuje semena a bobule a méně často jí hmyz.
Lesser Ground Finch
Tento pták je nejmenší ze všech poddruhů žijících na ostrovech – má délku těla pouze 10-11 cm. Jsou také endemické.
Obývají suché lesy, křoviny a někdy hnízdí v blízkosti hor, kde zůstávají po celou dobu páření. Živí se bobulemi, listy, květy.
Ptáci ničí škodlivý hmyz z těl jiných zvířat.
Pěnkava mangrovová
Jedná se o velmi vzácný poddruh, endemický. Ptáci obývají ostrov Isabela a jsou chráněni. Populace tohoto druhu je 60-140 jedinců.
Pěnkava mangrovová je matné šedé barvy s olivově zbarveným břichem. Zobák je černý, velký a oči jsou kulaté. Křídla a ocas tohoto poddruhu jsou zaoblené.
Pták získává potravu velmi zajímavým způsobem: pomocí větví v zobáku se hrabe do země při hledání pavouků nebo malých brouků.
Datelův strom pěnkava
Velmi zajímavý a vtipný pták, který získává potravu pomocí kaktusového trnu, který dovedně ovládá v zobáku.
Délka těla ptáka je 15 cm, hmotnost – až 20 gramů.
Rodina pěnkav drozdových je patriarchální: hnízdo staví pouze samec a vejce inkubují oba rodiče. Mláďata se líhnou po 12-13 dnech.
Pták je také endemický.
Šedá Finch
Majitel silného hlasu a velkého pěveckého talentu. Obývá Afriku, kde je mezi místními velmi oblíbená. Lidé tomu také říkají ušlechtilé. Zbarvení je šedé, nepopsatelné, pohlavní dimorfismus není nijak vyjádřen.
Damara-alario
Velmi jasný a krásný pták z čeledi pěnkavovitých. Ale bohužel jejich populace v průběhu let pouze klesá. Obývá jihozápadní Afriku. Své jméno získala podle kmene Damara, na jehož území žije.
Alario
Zpěvný pták, kterého vědci objevili v 18. století. Peří obsahuje černé, červené a hnědé barvy. Ptáček má klidnou povahu, není plachý a dobře zpívá.
reference
- Obratlovci Ruska: Finch
- Finch na webu „ecosystema“
Je také známý jako yurok, sarka, yur, khakhe atd. Žije všude kromě Dálného severu a Amurské oblasti. Jedná se o stěhovavého ptáka.
Na jaře má dospělý samec pěnkavy lesklé černé opeření na horní části těla, stranách hlavy a krku s namodralým leskem; potahy ramen a horního křídla jsou oranžově červené; Brada, hrdlo, struma a hrudník jsou jílovitě červené. Břicho je bílé, s černými podélnými skvrnami po stranách těla. Axilární peří jsou oranžově žluté. Na podzim má čerstvé peří načervenalé špičky, díky nimž jsou černé oblasti opeření nahrazeny hnědočervenými. Samice je zbarvena podobně jako samec, ale červený tón hrudníku, obilí a hrdla není světlý, ale okrově jílovitý, úlisně přízemní.
Čtěte také: Vše o divokých kachnách: druhy, stanoviště, migrace
Ptáček je asi 15 cm dlouhý.
Oblíbeným stanovištěm pěnkav v období hnízdění jsou nízko rostoucí smrko-bříza tajga, zejména v oblasti Vologda a na Středním Uralu.
Na začátku podzimu pěnkavy opouštějí svou domovinu v obrovských hejnech a nacházejí se pak všude kolem nás. V podhůří Kavkazu se pěnkavy vyskytují v malém množství po celou zimu. Do své vlasti se vracejí v březnu až dubnu.
Přestože je pěnkava považována za pěvce, její zpěv není nijak zvlášť melodický. Jde o tichý cvrlikání, při kterém se periodicky vkládá volající „vrčící“ trylek – podivné „šumění svištění“.
Brambling Charakteristickými zvuky tohoto ptáka jsou ostré „hvízdnutí… sviště…“.
Pěnkava jsou chycena náhodou při lovu jiných ptáků. Děje se tak na jaře a na podzim na bodech, hlavně pomocí sítí a všemožných automatických pastí, do kterých tito milovníci dobrodružství velmi snadno spadnou.
Pěnkavy jsou zřídka chovány v zajetí (hlavně kvůli jejich krásnému opeření). Umísťují se spolu s ostatními zrnožravými ptáky do velkých klecí a voliér. Potom se ptáčci chovají přirozeně, hodně si hrají a dobře se rozmnožují. Klece potřebné k chovu pěnkav jsou stejné jako klece potřebné pro pěnkavy.
> Ptáček pěnkava. Životní styl a stanoviště pěnkavy
Muži a ženy
Pěnkavy jsou monogamní ptáci, ale nikdy nezanedbávají život v hejnu. Velká společnost příbuzných jim nebrání v udržení pevného manželství až do konce jejich dnů. V závislosti na druhu se na stavbě hnízda podílí buď samec, nebo samice, ale někdy tento proces dělají oba ptáci.
Mezi poddruhy jsou značné rozdíly, takže nelze vyslovit žádný verdikt ohledně sexuálního dimorfismu. U některých poddruhů je vyjádřen slabě, zatímco u jiných je vyjádřen jasně.
Reprodukce
V závislosti na poddruhu jsou pěnkavy schopny snášet vejce jednou nebo dvakrát ročně. Potomstvo tvoří dvě až osm budoucích mláďat. Vejce také přicházejí v různých barvách, ale obvykle jsou bílá.
Inkubační doba trvá asi dva týdny. Vajíčka inkubuje většinou samice sama, ale někdy to přebírá její manžel a zásoba potravy stále leží na jeho bedrech. Aby byl domov útulný, jsou potřeba dva. Mimochodem, hnízdo pěnkav má velmi úhledný tvar a je upleteno z větviček a trávy.
Oba rodiče se podílejí na krmení kuřat. Asi po patnácti dnech se z mláďat stanou dospělí ptáci a mohou se poprvé pokusit létat.
Místo hnízdění pěnkavy
Klasický typ hnízda si staví pěnkava evropská, jejíž fotografie se na stránkách přírodovědeckých časopisů objevuje častěji než ostatní. Jejich hnízda jsou skutečnými uměleckými díly. Jsou lehké a půvabné, vyrobené z trávy, malých větví a chmýří. Košík má kompaktní miskovitý tvar s hlubokým sedákem. Dno je vystláno měkkým prachovým peřím, které ptáček sbírá z okolí nebo si škube z hrudi. Velikost hnízda není velká, do 7-9 cm.
Počet snůšek závisí na druhu, jejich frekvence nepřesahuje 2x ročně. Najednou se vylíhne 2 až 8 kuřat. Poddruhy ptáků se liší barvou skořápek. Nejčastěji je bílá, ale může mít nahnědlý nebo namodralý odstín se skvrnitým vzorem.
FAKTA: Oba rodiče krmí mláďata. Ptáci se stávají mláďaty ve věku 15 dnů.
Hnízdo pěnkavy evropské
Je důležité vědět, že malé kuřátko je pro život v kleci vhodnější než chycený dospělý pták. Pěnkava netoleruje osamělost, takže je lepší vzít pár nebo několik ptáků.
Průměrná délka života pěnkavy je patnáct let, ale o ptáka je třeba se dobře starat.
Požadavky na klec
Kupte si velkou a prostornou klec, ne menší než 80 na 60 na 80. Můžete zvolit kovový materiál, ale nezapomeňte mezi tyče klece napíchnout větvičky nebo stonky – pěnkavy milují zeleň.
Umístěte klec na slunné místo a zajistěte čerstvý vzduch, ale bez průvanu.
Krmení pěnkav
Nezapomeňte mít plnou nádobu na vodu – ptáci rádi často pijí vodu. Jako pamlsek můžete svého mazlíčka krmit malými oříšky. Ujistěte se, že kupujete živé jídlo ve zverimexu; mohou to být pavouci, brouci nebo husy. Malá zvířata tvoří základ ptačí stravy. Krmit můžete i prosem nebo obilovinami.
Jídlo
Soudě podle tenkého, ostrého zobáku ostružiníku lze snadno uhodnout, že tento pták je primárně hmyzožravý. Dokáže chytit kořist ve vzduchu, někdy provádí závratné manévry při pronásledování létajících pakomárů, ale častěji dává přednost krmení na zemi nebo v houštinách keřů. Ostrý zrak jim umožňuje s jistotou najít kořist i v husté trávě a dobře vyvinuté nohy jim umožňují rychle ji předjet a chytit.
Jídelníček yurky se však neomezuje pouze na živočišnou stravu. Jeho strava zahrnuje různá semena (včetně obilovin, řepky, a dokonce i javor a jasan) a zeleninu. Pokud je to možné, ostružiník s radostí žere slunečnicová semínka, pšenici a žito.
Nikdy však nebyl zařazen mezi škůdce zemědělských plodin: vždyť je zaměřen na hmyz a další bezobratlé a i čistě teoreticky přináší zemědělství méně škod než užitku.
Většina milovníků zpěvných ptáků, kteří chovali ostružiní v zajetí, si všimne jeho nenáročnosti na výživu. Bez hmyzu se snadno obejde, pokud mu dopřejete dostatečnou rozmanitost obilovin, ořechů a zelené potravy.
Zajímavá fakta
- Pěnkavy jsou schopny měnit svou barvu v závislosti na ročním období.
- Ptáci tohoto rodu se pohybují od mírumilovných až po predátory, kteří se živí krví jiných zvířat.
- Finches raději žijí v hejnu. I doma je lze umístit ve voliéře s ostatními ptáky, ale pouze s kuřaty, nikoli s dospělými.
- Pěnkavy žijící na Galapágách jsou endemické a jejich populace je velmi malá.
- Tito ptáci jsou velmi vznětliví a jsou schopni se dostat do bojů s jinými ptáky. Ale obecně jsou velmi společenští a nesnesou osamělost.